Bebe :

In aceasta saptamana fatul masoara 34 cm si cantareste in jur de 700 grame.

Structurile coloanei vertebrale incep sa se formeze : cele 33 vertebre, articulatiile si ligamentele. Acestea vor forma coloana vertebrala care va sprijini greutatea bebelusului.

Pana la sfarsitul aceastei saptamani se formeaza capilarele. Acestea sunt vasele mici de sange care transporta sangele de la inima la diferite tesuturi din organism.

Narile incep sa se deschida. Plamanii isi continua dezvoltarea, incep sa se formeze vasele de sange din plamani.

Urechile functioneaza bine acum. Fatul poate sa reactioneze prin clipire la un zgomot puternic.

Se dezvolta papilele gustative, putand face deosebirea intre un gust dulce si unul sarat sau amar.

Reflexul de inghitire se dezvolta tot mai mult, fatul inghitind lichid amniotic. Uneori, datorita faptului ca inghite prea mult lichid amniotic, incepe sa sughita. Mama poate percepe miscari ritmice, de aceeasi intensitate, la nivelul abdomenului.

Neuronii isi continua dezvoltarea. Se formeaza axonii (prelungiri ale celulelor nervoase) cu rol in conducerea influxului nervos.

Pielea este inca ridata, transparenta si subtire dar incepe treptat sa se ingroasa si sa se netezeasca prin acumularea de grasimi sub piele. In aceasta perioada a dezvoltarii fatului depozitele de grasimi reprezinta doar 1% din greutatea corpului. De asemenea, stratul protector de grasime care se afla la suprafata pielii, vernix caseosa, se ingroasa, el avand rol de a proteja fatul de aciditatea lichidului amniotic. Vernixul se reinnoieste mereu, vechiul strat de vernix eliminandu-se in lichidul amniotic.

In aceasta saptamana fatul este capabil sa planga. El pluteste in lichidul amniotic, este capabil sa se deplaseze cu putere, sa-si intinda bratele si picioarele, sa atinga tot ce intalneste in jurul lui (peretele uterin, cordonul ombilical), sa-si suga degetul.

De retinut : Greutatea si lungimea mentionate la fiecare saptamana de sarcina sunt orientative deoarece fiecare sarcina e diferita iar fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu. Informatiile pe care le gasesti pe acest site te ajuta sa-ti creezi o imagine asupra modului in care fatul se dezvolta si creste in uter.

Corpul tau :

Pana in aceasta saptamana e posibil sa fi luat in greutate 7-8 kg.

Uterul are dimensiunea unei mingi de fotbal. El ajunge pana la jumatatea distantei intre ombilic si stern (capul pieptului).

Poti avea mancarimi ale pielii , indeosebi in zona abdominala datorita intinderii pielii. Ca sa-ti atenuiezi aceasta mancarime, te poti masa bland cu ulei de masline sau cu creme recomandate pentru femeile gravide.

Si sanii continua sa creasca in volum iar areolele mamare se pigmenteaza tot mai tare.

Te bucuri de modificarile ce pot apare la nivelul parului care devine mai bogat si mai stralucitor. Nu iti creste mai mult par, ci doar iti cade mai putin decat deobicei.

Poti avea insomnii datorita faptului ca burtica e mare acum si e greu sa-ti gasesti o pozitie confortabila. In plus, de multe ori, bebelusul se trezeste si incepe sa se miste in burtica.

E posibil sa se agraveze constipatia datorita presiunii exercitate de uter asupra colonului si a efectului hormonilor de sarcina asupra intestinelor carora le incetineste activitatea. Se recomanda un consum adecvat de lichide si o alimentatie bogata in fibre.

Pot apare episoade de indigestie si arsuri la nivelul stomacului datorita progesteronului care determina golirea lenta a stomacului si relaxarea cardiei (sfincterul dintre esofag si stomac) permitand sucului gastric sa urce in esofag iritandu-i mucoasa.

In aceasta perioada nivelul colesterolului din organism este crescut. Din acest motiv se recomanda evitarea mancarurilor bogate in colesterol.

Sfaturi :

Cand calatoresti cu masina, pune-ti centura de siguranta. E cea mai sigura optiune pentru siguranta ta si a bebelusului tau chiar daca ti-e mai greu acum din cauza ca burtica a crescut. Unele femei gravide sufera de “raul de miscare”, mai ales cand folosesc transportul public, unde accesul la aer curat este limitat. E bine sa stai pe culoar (in tren) sau sa ocupi un loc in fata in autobuz.

Nu uita ca pentru bebe fumatul pasiv e la fel de daunator ca si cel activ. Placenta nu filtreaza tot monoxidul de carbon si alte substante chimice pe care le inhalezi pasiv.

Ai grija ce mananci. Listeria este o bacterie rara dar periculoasa care se transmite pe cale digestiva prin consumarea de alimente contaminate, in special carne insuficient fiarta si produse lactate nesupuse procesului de pasteurizare. Alimentele in care se poate gasi aceasta bacterie sunt : pateul, laptele nepasteurizat, salata de varza, carnea cruda sau insuficient prelucrata termic, sushi. Pentru a scadea riscul de contaminare, e bine sa speli cu multa apa fructele si legumele, sa fierbi bine carnea, sa nu consumi lactate nepasteurizate si sa eviti contactul apropiat cu caini si pisici. O atentie deosebita trebuie acordata igienei din bucatarie si nu uita sa te speli pe maini dupa ce ai manipulat carne cruda.

Saptamana 26 de sarcina >>

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!