Bebe :

In aceasta saptamana fatul continua sa se dezvolte si sa creasca, ajungand sa aiba 5 cm lungime si o greutate de 8 grame.

Capul este inca mare, reprezentand o treime din lungimea corpului.

Urechile “urca” din zona gatului pe partile laterale ale capului. Nasul are narile deschise iar barbia se contureaza mai bine. Pleoapele acopera ochii. Incepe dezvoltarea irisului.

Organele interne sunt formate si functioneaza.

Celulele nervoase continua sa se multiplice dar inca nu au legatura intre ele.

Rinichii functioneaza, ei avand rolul de a elimina sub forma de urina lichidele si substantele nefolositoare.

Organele de reproducere continua sa se dezvolte. Testiculele (la baieti) si ovarele (la fete) incep deplasarea spre pozitia lor normala. Organele genitale externe sunt inca in curs de dezvoltare si nu pot fi inca diferentiate fiind asemanatoare ca aspect.

Oasele incep sa se intareasca (cele ale membrelor si coloana vertebrala). Degetele sunt separate. Fatul le poate flecta (le indoaie) si extinde (le intinde). Incep sa creasca unghiile.

Apar alveolele dentare in gingii iar papilele gustative sunt deja dezvoltate.

Pielea este inca subtire si transparenta, prin ea putandu-se vedea vasele de sange.

Reflexele de supt si de inghitit incep sa se dezvolte.

Pe masura ce diafragmul (muschiul care separa cavitatea toracica de cea abdominala) se dezvolta, fatul poate incepe sa sughita.

Fatul va avea in urmatoarele saptamani un ritm foarte rapid de crestere. Din aceasta cauza, vascularizatia placentei creste pentru a putea asigura oxigenul si substantele nutritive de care are nevoie fatul.

Corpul tau :

Referitor la aspectul tau exterior, incep sa apara schimbari vizibile.

Uterul creste si ocupa tot pelvisul.

Femeile insarcinate incep sa creasca in greutate in timp ce greturile dispar. Burtica este mai mult sau mai putin evidenta, acest lucru variind de la gravida la gravida.

Cele mai multe femei insarcinate observa schimbari in bine la nivelul parului. Daca faci parte dintre ele, vei vedea ca parul creste mai repede, este mai voluminos si nu se mai ingrasa ca inainte de sarcina. Acest lucru se explica prin schimbarile hormonale din organism. Hormonii inhiba caderea parului si activitatea glandelor sebacee. Unghiile cresc si ele mai repede in timpul sarcinii.

Femeile cu pielea deschisa la culoare vor observa ca pielea lor se rozeaza datorita cresterii volumului de sange si deci si irigatia pielii.

Poate sa apara “masca gravidica”, niste pete mai inchise la culoare, la nivelul fetei si gatului.

La nivelul abdomenului apare “linea nigra”, o linie de culoare inchisa care se intinde de la stern pana la regiunea pubiana.

Tot modificarile hormonale din timpul sarcinii pot determina aparitia cefaleei (dureri de cap).

S-ar putea sa simti ca ti-e mai cald decat in mod obisnuit datorita cresterii volumului de sange din organism.

Sfaturi :

Ca sa eviti durerile de cap, bea multe lichide, dormi suficient si mentine scazut nivelul de stres. Intreaba medicul daca poti lua paracetamol, un medicament care nu e contraindicat in timpul sarcinii, insa fara a abuza. Daca ai dureri de cap frecvente sau daca acestea sunt insotite de febra sau de tulburari de vedere, mergi urgent la medic.

Durerile de spate care apar in timpul sarcinii pot fi ameliorate. Pentru aceasta trebuie sa mentii o pozitie corecta a corpului. Tendinta femeilor insarcinate este de a se lasa pe spate pentru a compensa greutatea burticii. Ca sa nu te doara spatele, incearca sa stai dreapta, poarta pantofi comozi, fara toc iar cand te asezi, prefera scaunele cu spatar care ofera suport pentru spate.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!