Pregatirea mentala pentru nastere reprezinta un proces complex prin care trec toate viitoarele mamici. Nu trebuie sa va pregatiti insa singure, ci impreuna cu partenerul de viata, in care trebuie sa gasiti un sprijin la fiecare pas si fiecare noutate ce apare. Este normal sa incepeti sa va puneti intrebari de tipul „Ma voi descurca?”, „Oare voi putea suporta durerea?” sau „Oare voi fi o mama buna?”. Intrebarile interioare conduc la meditatie asupra procesului de nastere si asupra modului in care se vor desfasura lucrurile dupa ce micutul vine pe lume.

Dupa ce impartasiti marea veste cu familia si cei apropiati, oamenii vor incepe sa va dea sfaturi: unele bazate pe experienta, altele bazate pe informatii citite pe Internet sau in reviste. Puteti sa le ascultati, insa voi veti sti cel mai bine, dragi viitoare mamici care sunt sfaturile pe care trebuie sa le urmati. Ascultati mereu indicatiile medicului, intrucat acesta este foarte important si gasiti forta interioara sa determinati intre ce este bine si ce nu pentru fiecare dintre voi.

Schimbarile pe care le cunoaste corpul vostru inainte de sarcina, in timpul nasterii si dupa acest moment va influenteaza atat fizic, dar si psihic. Nivelul ridicat de hormoni din timpul sarcinii va poate intuneca mintea, pentru ca veti trece prin schimbari bruste de dispozitie, veti avea simptome care va vor face sa va simtiti complet diferit fata de cum ati fi in mod normal. Toate aceste lucruri pot fi insa depasite daca va pastrati calmul si constientizati ca simptomele sunt normale si daca vedeti dincolo de ele. Legatura dintre fat si mama este foarte stransa si aproape imposibil de descris in cuvinte. Cel mic simte inca din perioada sarcinii orice traire prin care treceti, fie ca este vorba despre fericire, tristete, dezamagire. Incercati, pe cat posibil sa evitati lucrurile si persoanele negative din jur, pentru a nu va lasa influentate.

Pregatirea psihologica a femeilor pentru nastere incepe de la modul in care ati conceput copilul. S-a dovedit faptul ca in cazul in care ati dorit copilul foarte mult, starea psihica va fi una mult mai buna, comparativ cu cazurile in care sarcina apare fara sa fie planificata sau dorita. Femeile tind sa simta un sentiment de repugna atunci cand afla ca au ramas insarcinate, desi nu si-au dorit acest lucru. Daca va aflati in cea de-a doua categorie, nu va ingrijorati. Ganditi-va la toate aspectele pozitive ale acestei sarcini si incercati sa gasiti un echilibru, pentru a nu intra in depresie.

Pregatirea mentala pentru nastere incepe dinainte de momentul conceperii

Conceperea unui copil este o decizie care se poate lua in cuplu si care trebuie discutata temeinic. Luati in calcul toate elementele necesare: sunteti pregatiti psihic sa aveti un copil? Dispuneti de resursele financiare necesare pentru a-i oferi celui mic tot ce este mai bun? Cum veti proceda in privinta concediului post-natal? E important sa discutati toate aceste lucruri, pentru ca mai apoi sa nu fiti luati prin surprindere.

Doua dintre elementele vitale pentru pregatirea mentala pentru nastere sunt date de faptul ca trebuie sa stiti care sunt momentele astrale ideale pentru conceperea unui copil si trebuie sa renuntati la alcool. In ceea ce priveste momentele astrale, dragi mamici, trebuie sa stiti ca in noptile cu luna plina, de regula energia negativa creste si somnul este perturbat. Medicii recomanda sa evitati conceperea unui copil in aceste nopti, pentru a evita evenimente neplacute. Cat despre alcool, acesta dauneaza organismului vostru, dar si fatului, putand duce la consecinte serioase pentru copil. Consumul de alcool premergator relatiilor intime nu este indicat, intrucat acest lucru inseamna ca veti avea alcool in organism in momentul conceperii. E bine sa evitati acest lucru.

Frica – un element normal in timpul sarcinii si a nasterii

Frica este un sentiment care le incearca pe majoritatea viitoarelor mamici, dar si pe femeile care au nascut deja si este normal, pentru ca dati viata unui copil. Trebuie sa gasiti insa echilibrul necesar care sa va ajute sa o depasiti: o atitudine pozitiva conteaza foarte mult in pregatirea mentala pentru tot ceea ce inseamna sa fiti mame.

Durerea este inevitabila pentru femeile insarcinate

Durerea este si ea un element pe care il experimenteaza viitoarele mamici, atat in perioada prenatala, cat si in timpul sarcinii. In cele 9 luni de zile, va veti confrunta cu dureri de cap, dureri de cap, oboseala, insa trebuie sa tineti mereu minte ca puiul vostru merita tot ce e mai bun si nu trebuie sa va lasati doborate. Cat despre durerea in timpul nasterii, ea este normala, mai ales in cazul in care nasteti natural. Aceasta metoda de nastere insa, reprezinta cea mai buna alegere, pentru ca veti ajuta micutul sa se dezvolte cat mai bine mai departe: la nastere nu veti avea medicamente in corp, deci nu le veti transmite copilului. In plus, cercetatorii au dovedit faptul ca toti copiii nascuti pe cale naturala sunt mai receptivi si mai energici decat cei care sunt nascuti prin cezariana.

Cel mai important sprijin pe parcursul sarcinii – partenerul de viata

Partenerul de viata trebuie sa fie persoana in care sa gasiti un sprijin moral important pe toata durata sarcinii, dar si in momentul nasterii. Simplul fapt ca simtiti ca va este aproape va va da un sentiment de liniste si de bine. Veti sti ca nu sunteti singure si ca aveti pe cine sa va bazati. Chiar daca barbatilor le este frica de obicei, totusi incearca sa treaca peste aceasta stare, pentru a va fi alaturi. Nu trebuie uitati faptul ca si partenerul trebuie instruit inainte de sarcina. Chiar daca nu el este cel care trece prin sarcina, trebuie sa stie dinainte cum ar fi indicat sa reactioneze.

Invatati impreuna!

Cazul ideal in care un cuplu se pregateste pentru momentul nasterii este acela in care voi, ca mamici participati impreuna cu partenerii vostri la cursuri de ajutatoare. Astazi aveti la dispozitie o gama variata de cursuri pe care le puteti urma. In cadrul acestora veti invata exact la ce sa va asteptati in momentul sarcinii, veti invata impreuna despre cum trebuie sa respire mamica si cum o poate ajuta partenerul de viata. In plus, veti participa la simulari de nastere. Fireste, acestea nu vor avea aceeasi intensitate ca in momentul real, insa va vor fi de mare ajutor.

Pregatirea partenerului de viata pentru momentul nasterii

Unii barbati doresc sa asiste la momentul nasterii, pentru a fi alaturi de viitoarea mamica, dar si pentru a-si cunoaste bebelusul inca din primele momente de viata. Asta inseamna ca partenerii vostru trebuie sa fie pregatiti pentru acele momente. Ei vor vedea ca aveti dureri groaznice si atunci trebuie sa fie pregatiti sa va calmeze si sa inteleaga ca orice spuneti atunci nu reprezinta decat rezultatul starii prin care treceti. Partenerii trebuie sa va fie sprijin, nu sa va arate compasiune. Ei trebuie sa va indrume in ceea ce priveste respiratia si sa va faca masaj atunci cand aveti nevoie. Conteaza foarte mult sa aveti alaturi parteneri puternici, care sa nu se lase doborati de emotii.

Ginecologul – prieten, indrumator si psiholog

Este important sa aveti un medic ginecolog dedicat, care sa va acorde sprijinul de care aveti nevoie si nu este vorba doar despre partea fizica, ci si despre partea psihica. Femeile insarcinate merg la ginecolog pentru a tine sarcina sub observatie si pentru a se asigura ca fatul se dezvolta armonios, dar, in acelasi timp si pentru a obtine o parere avizata despre cum ar trebui sa reactioneze in anumite situatii si mai ales in momentul nasterii. A avea un ginecolog competent, prietenos, care sa stie cum sa ambaleze frumos orice informatie reprezinta un lucru foarte important pentru mamici. In plus, medicul este cel care va va asista la nastere si este persoana care trebuie sa va asigure ca nu veti fi singure in acel moment.

Psihologul – un ajutor de nadejde

In cazul in care simtiti ca cei din jur nu va inteleg si aveti nevoie de ajutor specializat, puteti sa apelati la un psiholog Bucuresti sau alt oras mai apropiat de dvs.. Nu este deloc o rusine sa faceti acest lucru, ci dimpotriva! Parerea constanta a unui specialist care intelege starile prin care treceti si motivul pentru care acestea apar pot sa va dea o stare de liniste. Unele femei apeleaza la psiholog atunci cand sunt la prima sarcina si le este frica de toate noutatile care apar in viata lor, iar altele simt ca au nevoie de consiliere psihologica atunci cand sunt deja la a doua sarcina, insa prima a fost una cu complicatii. Constientizarea ca aveti nevoie de ajutor este foarte importanta si nu trebuie sa va feriti. Complexitatea unei nasteri trebuie manuita cu multa atentie si grija, asa ca nu va sfiiti sa apelati la psiholog, atunci cand este cazul!

Pregatirea mentala pentru nastere poate consta si in incercarea unor exercitii care sa va ajute in marele moment

  • Cautati sa ascultati experiente pozitive ale altor mamici, in detrimentul celor negative. Faptul ca veti auzi sau cati despre cum alte femei au reusit sa depaseasca cu brio atat perioada sarcinii, cat si momentul nasterii va vor ajuta sa va linistiti si va vor induce o stare de bine
  • Invatati sa respirati! In momentul nasterii este foarte important modul in care respirati. Asadar, inainte de nastere este bine sa faceti acasa exercitii de respiratie. Inchide ochii si imaginati-va lucruri care va relaxeaza. Astfel, veti ajuta muschii sa gaseasca un echilibru perfect. La fel ar fi indicat sa faceti si in timpul nasterii.
  • Discutiile cu bebe chiar din timpul sarcinii sunt benefice, pentru ca el aude si inregistreaza fiecare sunet pe care i-l transmiteti. Veti reusi astfel sa consolidati relatia cu cel mic inca dinainte de momentul in care vine pe lume. Spuneti-i cat de mult il asteptati, cum totul va fi bine si cum abia asteptati sa il aduceti pe lume, pentru a-l primi in familie
  • Cantati! Muzica va ajuta sa va relaxati si, in acelasi timp sa scapati de emotiile negative. Cantatul ajuta si la dezvoltarea reparatiei abdominale, precum si la detasarea de stres.
  • Relaxati-va! Este foarte important sa va odihniti si sa va relaxati exact atat cat va cere organismul. Oboseala si durerile de spate pot conduce la o nevoie mai mare de somn, insa aceasta este perioada in care nu trebuie sa va feriti sa dormiti oricat e nevoie
  • Cel mai urat scenariu – un exercitiu indicat pentru voi, ca viitoare mamici ar fi sa luati in considerare si cele mai grele scenarii prin care puteti trece. Astfel, intensificand mental toate ideile, pana la urma acestea se vor diminua si va veti linisti
  • Proiectia ficatului – daca va imaginati ca ficatul vostru este doar foarte bucuros sa va intalneasca bebelusul si ca de fapt nu doare, veti reusi sa scapati de momentele in care va stresati
  • Metoda scrisorii. Pentru a va simti mai bine, puteti scrie o scrisoare unei mamici imaginare, in care sa ii spuneti toate lucrurile si trairile pe care le experimentati. Aceasta metoda este una psihologica, pentru ca veti descarca de tot ce va apasa si, in acelasi timp, veti avea senzatia ca ajutati o alta mamica, prin impartasirea experientelor proprii
  • Dansul din buric este indicat pentru voi, dragi viitoare mamici, pentru ca astfel veti antrena toti muschii, indeosebi pe cei pelvieni. Veti reusi astfel sa va induceti o stare de bine si veti balansa emotiile cu armonia, uitand de dureri
  • Exersati durerea. Este important sa fiti pregatite pentru momentul nasterii, care va fi destul de dificil, din punct de vedere fizic. Prin exersarea durerii va veti proiecta posibilele scenarii si astfel veti fi mult mai pregatite cand vine momentul cel mare

Care sunt avantajele incercarii exercitiilor de mai sus?

  • Veti reusi sa scapati de frica ce va incearca
  • Relatia mama-copil va fi una si mai puternica, pentru ca veti constientiza cat de importanta este starea voastra psihica si fizica
  • Prin exercitiile de respiratie puteti chiar sa va pregatiti pentru nastere si, cand vine momentul sa o scurtati cu o buna perioada de timp, intrucat veti sti ce aveti de facut
  • Micsorati nevoie de analgezice sau chiar puteti sa o eliminati cu totul
  • Veti castiga o stare de bine si astfel va veti expune riscului de hiperventilatie mult mai putin
  • Recuperarea dupa sarcina – sa fiti pregatite pentru nastere inseamna sa fiti capabile sa va recuperati mult mai repede si mai bine

Pregatirea fizica versus pregatirea psihica

In general, atunci cand ramaneti insarcinate veti observa ca pregatirea fizica a corpului este mai mica pentru nastere decat pregatirea psihica. Trebuie sa fiti constiente ca pentru a duce sarcina pana la capat si pentru a da nastere trebuie sa munciti foarte mult. E nevoie ca multe aspecte sa fie luate in considerare: trebuie sa invatati ca sunt activitati de la care trebuie sa va abtineti, trebuie sa invatati cum sa respirati astfel incat sa fiti pregatite pentru nastere si trebuie sa intelegeti ca atunci cand dati nastere, corpul vostru trece printr-o transformare majora.

In timpul sarcinii este bine sa va documentati, sa cititi si sa stiti la ce trebuie sa va asteptati in momentul nasterii. Nu trebuie sa picati in capcana informatiilor negative si nici sa incepeti sa va faceti ganduri rele. Axati-va pe lucruri pozitive, tineti minte ca atitudinea psihica este foarte importanta si cautati in interior echilibrul de care aveti nevoie!

Surse:

  • http://www.csid.ro/sex/cuplu/pregatirea-psihica-pentru-nastere-3-sfaturi-de-care-sa-tii-cont-16053463/
  • http://mamaplus.md/posts/4685/
  • http://www.nastenatural.ro/10-exercitii-psihologice-care-te-pregatesc-pentru-nasterea-naturala/

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!