Fecundatia este prima zi in care te poti numi insarcinata pentru ca tot ce se va intampla de acum incolo e diferit fata de ciclul menstrual. In fiecare luna ovarul are rolul de a forma si elibera un ovul si de a secreta hormoni care favorizeaza fecundarea acestuia si pregatirea organelor genitale feminine pentru sarcina.

La jumatatea sau la sfarsitul saptamanii a doua are loc ovulatia, proces in care ovulul este expulzat din interiorul foliculului matur. Ovulul este o celula mare cu diametrul de 150 microni. Epiteliul folicular ramas in urma ovulatiei incepe sa prolifereze si formeaza “corpul galben” care secreta hormoni (estrogen si progesteron). Daca ovulul nu este fecundat, corpul galben incepe sa degenereze si se cicatrizeaza. Daca a fost fecundat, corpul galben persista si elibereaza hormonii necesari sarcinii in primul trimestru.

In aceasta saptamana poate avea loc conceptia. Fecundatia consta in unirea ovulului cu spermatozoidul. Aceasta are loc in treimea externa a trompei uterine in primele 24 de ore dupa ce ovulul a fost fecundat. Spermatozoizii trec de colul uterin si migreaza in uter si de acolo, in trompa uterina. Unul dintre cei 150 – 500 milioane de spermatozoizi reuseste sa penetreze un ovul. In continuare are loc fuzionarea nucleului ovulului cu cel al spermatozoidului si are loc combinarea materialului lor genetic. In momentul intalnirii ovulului cu spermatozoidul se decide daca copilul va fi fata sau baiat. Daca spermatozoidul are 23 cromozomi + cromozomul Y, copilul va fi baiat. Daca are 23 cromozomi + cromozomul X, copilul va fi fata.

Corpul tau :

In timpul ovulatiei pot apare modificari determinate de secretia crescuta de estrogeni . Poti sa simti niste dureri usoare de partea ovarului care a eliberat ovulul. Este posibil ca in aceasta perioada sa ai o secretie mai abundenta cu aspect gelatinos sau o mica sangerare. Este perioada cea mai fertila din timpul unui ciclu menstrual cand ai sanse mari pentru conceptie.

Alte semne ce pot apare timpuriu in sarcina sunt starea de oboseala, sensibilitatea sanilor, greturi matinale, stari de lipotimie datorita scaderii tensiunii arteriale, dereglari de somn.

Sfaturi :

Este foarte important sa adopti un stil de viata sanatos cu o nutritie adecvata si un program de exercitii fizice usoare, precum si cu reducerea pe cat posibil a stresului cotidian. Daca nu obisnuiesti sa faci exercitii fizice, ar fi bine sa incepi. Conditia fizica buna usureaza sarcina si mai ales nasterea.

Daca nu ai inceput inca, e bine sa incepi sa iei acid folic (400 micrograme pe zi) sau vitamine prenatale ce contin o cantitate adecvata de acid folic.

E bine sa renunti la tigari si alcool. Fumatul in timpul sarcinii creste riscul unui avort spontan si cel de a naste copii subponderali. De asemenea este crescut si riscul de aparitie a placentei praevia.

Abuzul de alcool este si el daunator deoarece creste riscul avortului spontan si al aparitiei de malformatii fetale.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!