Copiii intre 3 si 7 ani se afla in perioada in care acumuleaza extrem de multa informatie si incep sa contureze o multime de amintiri. Aceasta perioada de 4 ani este cea in care copilul dezvolta pasiuni, trezeste diverse interese si incepe sa capete personalitate.

Responsabilitatea parintilor in aceasta perioada este una uriasa. Nu degeaba exista ideea de „cei 7 ani de acasa”. Un parinte responsabil are grija foarte mare atunci cand cumpara jucarii, atunci cand face diverse activitati cu cel mic sau atunci cand ii alege locurile pe care sa le frecventeze.

Multi parinti moderni incep sa isi duca copiii la tot felul de cursuri, incearca sa ii invete materie scolara inainte de a incepe scoala si se asteapta sa modeleze adevarate genii. Marea problema a copiilor de astazi este ca sunt mult prea aglomerati. Nu este de mirare ca dupa o zi de ” munca”, cu tot felul de activitati impuse de parinti si profesori, copiii se retrag cu ochii in tableta sau in computer.

Conform specialistilor de la dinoboutique.ro, o abordare mult mai sanatoasa pentru copil este joaca. Jucariile clasice si simple sunt cel putin la fel de bune precum sunt orele de curs si toate activitatile impuse. Niste jucarii bine alese pot sa ii distraga celui mic atentia de la gadgeturi si il ajuta sa isi dezvolte creativitatea.

Care sunt cele mai bune jucarii pentru un prescolar?

Sunt cateva criterii pe care parintii este bine sa le aprofundeze inainte de a cumpara jucarii. Achizitia unei jucarii nu este fizica atomica, insa implica atentie la detalii.

Un prim detaliu este legat de pasiunile pe care copilul incepe sa le dezvolte. Multi parinti considera ca preferintele pot fi educate si le cumpara copiilor jucarii pe care si le-ar fi dorit ei in copilarie.

De fapt, dupa varsta de 3 ani orice copil incepe sa isi dezvolte singurele preferinte, iar acestea devin cat se poate de evidente.

Din fericire, exista jucarii pentru absolut orice pasiune: Truse de scule de jucarie, telefoane, instrumente muzicale, jucarii de desenat sau jucarii destinate exteriorului. Numarul optiunilor este cu adevarat nelimitat.

Al doilea detaliu este echilibrul. Orice copil are nevoie atat de activitate fizica, cat si de activitate intelectuala. Tocmai de aceea, este bine sa fie achizitionate jucarii pentru interior si in acelasi timp sa fie cumparate jucarii pentru exterior. Pentru cei care stau la bloc jucariile de exterior implica timp petrecut in parc au in fata blocului, insa rezultatele sunt extrem de bune.

Idei de jucarii care pot contribui cu succes la dezvoltarea armonioasa a prescolarilor:

  • Jucarii de exterior. Sunt ideale bicicletele, rolele sau alte mijloace de transport, care implica un consum mare de energie si insusirea anumitor abilitati. O ora pe zi in care copilul foloseste o astfel de jucarie poate sa insemne un corp mult mai rezistent, un echilibru mai mare si rezistenta sporita la efort. In cadrul jucariilor de exterior pot fi ideale si masinutele electrice, controlabile printr-un volan sau, pentru norocosii care au gradina, locurile de joaca ce implica echilibru, catarare sau sarituri.
  • Jucarii de interior. Activitatea fizica trebuie sa fie combinata cu activitatea care implica mai putina miscare. Jucariile perfecte de interior pot fi cele care implica arta, sau cele care implica gandirea logica. Sunt ideale jocurile de societate, seturile pentru pictura, instrumentele muzicale, puzzle-urile sau lego-ul.

Magazinele de jucarii completeaza lista de recomandari cu sute de alte variante, care mai de care mai interesante. Nu este suficient sa se tina cont de scopul pentru care este achizitionata jucaria. Parintii care doresc sa le ofere celor mici totul, trebuie sa tina cont si de siguranta oferita de jucarie.

Cat de nesigura poate sa fie o jucarie? Pericolele se ascund in foarte multe detalii, cum ar fi modul in care este vopsit produsul, marimea pieselor pe care le contine sau impactul pe care il are asupra diverselor parti ale corpului celui mic.

Sunt de preferat jucariile care sunt vopsite cu vopseluri cat mai naturale, au piese suficient de mari in asa fel incat sa nu fie inghitite si le permit copiilor sa se joace dintr-o pozitie cat mai corecta, in asa fel incat sa isi dezvolte corpul armonios. De asemenea, este bine sa se caute materiale cat mai rezistente.

Nu trebuie sa fie neglijati nici parintii. Jucariile trebuie sa le ofere copiilor dezvoltarea de care au nevoie si parintilor linistea de care au nevoie. Tocmai de aceea, trebuie sa se tina cont si de nivelul de zgomot pe care il produce, de deranjul pe care il poate provoca in casa sau de implicarea pe care o are parintele in joc. Este bine sa se alterneze jocurile in care sunt implicati si parintii, cum ar fi cele de societate, cu jocuri in care copilul isi poate dezvolta propriul univers si poate invata.

Ce beneficii pot aduce jucariile pentru prescolari?

Importanta pe care o au jucariile in dezvoltarea copiilor este uriasa. Printre beneficiile pe care joaca le ofera se numara:

  • Dezvoltarea motorie. Bicicletele, mingile sau jucariile destinate sportului si miscarii pot ajuta foarte mult la dezvoltarea motorie. Muschii celor mici vor capata rezistenta si reflexele vor ajunge mult mai bine dezvoltate. Pentru dezvoltare motorie se pot inova tot felul de jocuri care nu trebuie neaparat sa implice jucarii: de-a prinselea, dansuri, etc.
  • Dezvoltarea emotionala si sociala. Prin joc si jucarii, copilul poate sa participe la tot felul de activitati alaturi de alti prichindei si sa isi faca prieteni. Tocmai de aceea, unele dintre jucarii este bine sa fie folosite in parcuri sau la locuri de joaca, acolo unde se afla si alti copii. Interactiunea cu alti copii de aceeasi varsta, aparuta in perioada de dinaintea scolii, poate sa aiba un impact major asupra comportamentului ulterior al celui mic. Daca se aleg niste jucarii de buna calitate, aceasta interactiune poate sa fie directionata spre o zona ce implica educatie si socializare pentru toti copiii implicati.
  • Dezvoltarea inteligentei. Evident, prin jucarii se dezvolta si inteligenta. Puzzle-urile, jocurile de lego sau jocurile cu cartonase desenate, numere si litere sunt ideale. Atata vreme cat jucariile sunt adecvate pentru varsta celui mic, dezvoltarea sa va fi una armonioasa si placuta.
  • Distractia. Nu trebuie neglijata distractia. Pana la urma este principalul scop pentru care copiii se joaca, toate celelalte venind ca un bonus.
  • Dezvoltarea capacitatii de invatare. Printre beneficiile oferite de jucarii se mai numara si dezvoltarea capacitatii de invatare, care poate sa fie extrem de importanta in viitorul de scolar al copilului.

Oricat ar parea de greu de crezut, jocurile video nu aduc doar dezavantaje pentru cei mici. Atata vreme cat contactul cu tehnologia nu este mai mare de o ora pe zi, avantajele pot fi uriase, dezvoltand anumite competente si contribuind la dezvoltarea inteligentei celui mic. Din pacate, jocurile video prezinta riscul major de a duce la dependenta, motiv pentru care multi medici le interzic din start pentru prescolari.

Cu sau fara jocuri video insa, exista zeci de mii de variante de jucarii care ajuta la dezvoltarea armonioasa a oricarui copil, asadar, tot ceea ce are de facut orice parinte este sa le aleaga pe cele potrivite… simplu.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!