Nasterea naturala presupune aducerea pe lume a fatului prin canalul vaginal, totul intamplandu-se cu un minim de interventii medicale non-invazive.

In functie de preferintele mamei, nasterea este diferita de la caz la caz: poate avea loc in sala de nasteri sau in apa, cu anestezie epidurala sau fara, cu medicatie impotriva durerilor cauzate de contractii sau nu. Dupa noua luni de sarcina orice femeie stie la ce sa se astepte de la perioada de graviditate, insa lucrurile nu stau la fel si cand vine vorba de travaliu si nasterea propriu-zisa, mai ales pentru mamicile care urmeaza sa nasca primul copil.

Fiecare nastere este unica, insa trebuie ca viitoarele mamici sa se informeze cu privire la metoda pe care o aleg si sa fie pregatite din toate punctele de vedere, urmand ca in momentul nasterii sa puna in practica informatiile acumulate, pentru ca tot procesul sa se desfasoare mai usor si pentru ca experienta sa fie cat mai placuta posibil, atat pentru ele, cat si pentru bebelusi.

Nasterea naturala vs. Nasterea prin cezariana

Uneori socoteala de acasa nu se potriveste cu realitatea, astfel ca exista posibilitatea sa nasteti prin cezariana chiar daca nu va doriti acest lucru. Fie ca ati planificat impreuna cu medicul inca de la inceputul sarcinii o operatie de cezariana, fie ca vestea va va fi data de catre medic in timpul travaliului, este bine sa stiti diferentele dintre o nastere vaginala si una prin cezariana.

Exista numeroase motive pentru care ar putea fi recomandata o cezariana, precum anumite afectiuni ale mamei, complicatiile din sarcina, dimensiunile si pozitia bebelusului, varsta sau greutatea mamei sau o sarcina multipla. Afectiunile sau complicatiile medicale nu sunt intotdeauna motivul care le determina pe viitoarele mame sa aleaga cezariana in detrimentul nasterii vaginale. Din ce in ce mai multe femei se gandesc cu frica la durerile travaliului si la momentul nasterii si prefera sa evite aceste situatii, chiar daca corpul lor este programat genetic pentru o asemenea experienta.

Indiferent de modalitatea pe care o alegeti (nastere naturala sau cezariana) pentru aducerea pe lume a bebelusului, scopul final trebuie sa fie comun pentru ambele tipuri de nasteri: un bebelus sanatos si care nu trece printr-o experienta neplacuta la nastere. Ambele tipuri de nasteri prezinta avantaje si dezavantaje, iar daca sunteti nehotarate va trebui sa va informati cu privire la aceste experiente, sa discutati cu medicul si sa va invingeti temerile. Daca inca nu ati luat o decizie cu privire la modalitatea prin care veti aduce pe lume bebelusul, Ro-Mamma.com va ofera informatiile necesare de care aveti nevoie, printr-o analiza comparativa a celor doua tipuri de nasteri.

Beneficiile nasterii naturale

Unul dintre cele mai importante beneficii este recuperarea mai rapida dupa nastere. Veti putea sa va ridicati din pat si sa mergeti foarte repede dupa nastere, deoarece nu veti avea efectele secundare cauzate de anestezia folosita in cazul in care alegeti nasterea prin cezariana, dar nici taietura pe care o implica o astfel de nastere. Mai mult, mersul usor va grabi recuperarea si va poate ajuta sa evitati constipatia.

Un alt beneficiu al nasterii pe cale naturala este ca veti putea interactiona imediat cu bebelusul si acest lucru inseamna ca sansele de succes pentru o alaptare fara probleme vor creste. Studiile arata ca mamele care au avut contact imediat dupa expulzie cu fatul au bebelusi care dorm mai bine, cresc in greutate mai repede si accepta alaptarea mai usor.

Metoda naturala de aducere pe lume a bebelusului este non-invaziva, astfel ca se reduc riscurile care ar putea sa apara in timpul nasterii si se elimina posibilele efecte secundare care apar in cazul unei cezariene, care este o metoda invaziva.

In cazul unei nasteri naturale exista si beneficii de ordin psihic, deoarece toate femeile care trec prin aceasta experienta spun ca se simt mai increzatoare si mai mandre de ele. In ciuda durerilor suportate, multe femei ar alege aceasta metoda de nastere si pentru viitorul copil. Tot din acest punct de vedere femeile simt ca intre ele si partenerul de viata se creeaza o legatura mai puternica, daca tatal copilului asista la nastere. Astfel, o femeie care isi tine copilul in brate si care este insotita de partener, se va simti implinita si linistita.

Si bebelusul se va bucura de beneficiile acestei metode de nastere. El va avea un risc mai scazut de a dezvolta anumite afectiuni precum astmul sau diverse alergii. Cercetatorii sustin ca bacteriile la care sunt expusi bebelusii atunci cand trec prin vaginul mamei (cum ar fi Lactobacillus) sunt responsabile pentru aceasta imunitate, pe care fatul o dobandeste la nastere.

Stadiile de travaliu

Desi fiecare nastere este o experienta unica si nu exista doua identice, exista un singur lucru pe care toate il au in comun: travaliul. Travaliul este un proces care poate incepe in cazuri rare si cu peste 30 de ore inainte de nasterea propriu-zisa si se incheie post-partum. In medie insa, travaliul unei femei aflate la prima nastere dureaza aproximativ 14 ore, iar in cazul unei femei care a mai nascut inainte va dura maximum 8 ore sau chiar mai putin.

Travaliul are 4 etape, dupa cum urmeaza: primul stadiu, format din faza latenta, activa si de tranzitie – dilatarea colului uterin, al doilea stadiu – expulzia fatului, al treilea stadiu – expulzia placentei, al patrulea stadiu – recuperarea mamei. Aceste patru stadii sunt precedate de perioada de pre-travaliu, in care mama are anumite simptome care anunta ca momentul nasterii se apropie. Ro-Mamma va invita sa urmariti urmatoarea animatie video in care puteti urmari parcursul bebelusului de la inceputul travaliului si pana la momentul nasterii.

Inainte de stadiile de travaliu

Perioada de pre-travaliu este insotita de mai multe simptome, precum: scurgerea vaginala, durere lombara, stomac deranjat, ruperea apei.

In cazul in care observati o scurgere vaginala care are consistenta unei gelatine inseamna ca ati eliminat dopul de mucus de pe colul uterin si ca travaliul poate incepe oricand, deoarece cervixul va incepe sa se dilate. Exista si posibilitatea ca acest simptom sa fie o alarma falsa, deoarece dopul de mucus se poate reface. In cazul in care aveti si alte simptome in afara scurgerilor vaginale, inseamna ca nasterea se va produce in urmatoarele maxim 48 de ore.

Durerea lombara extrem de accentuata este si ea un semn ca bebelusul se pregateste sa se nasca. Daca aveti si crampe la nivelul pelvisului, asemanatoare cu cele simtite in timpul menstruatiei, atunci sansele sa nasteti curand sunt si mai mari. Aceste crampe si dureri pot declansa uneori si contractii ale intestinelor, ceea ce inseamna ca stomacul va fi deranjat.

Cel mai clar semn ca momentul unei nasteri naturale este iminent este ruperea apei. Concret, anumite membrane uterine se fisureaza, iar lichidul amniotic se scurge. Daca nu ati facut-o pana acum, este momentul sa sunati doctorul sau sa mergeti la spital, deoarece contractiile regulate si dureroase isi pot face aparitia in orice moment.

Primul stadiu al travaliului – dilatatia cervixului

Acest stadiu al travaliului este impartit in trei faze: faza latenta, faza activa si faza de tranzitie.

1. Faza latenta – Inceputul travaliului poate sa se produca subtil sau brusc, fiind diferit de la caz la caz. Puteti avea o dilatatie de 3-4 cm a cervixului fara sa va dati seama, inainte de inceperea contractiilor dureroase. Alte femei au contractii, insa cervixul nu se dilata. Totusi, in general, in aceasta faza contractiile sunt usoare si apar la intervale neregulate de timp, cu frecventa de la 5 si pana la 30 de minute, durand 30-45 de secunde. Trebuie sa incercati sa va relaxati cat mai mult in aceasta faza, pentru a fi pregatite pentru nasterea naturala.

2. Faza activa – In aceasta faza cervixul se dilata intre 4 si 7 cm, iar contractiile se vor simti mult mai intens. Durata fazei active este de 3-6 ore pentru mamele aflate la prima nastere si 2-3 ore pentru mamele care au mai trecut prin aceasta experienta. Contractiile sunt regulate, cu frecventa si intensitate crescute, aparand din 3 in 3 minute sau o data la maxim 5 minute. Veti simti durere lombara, abdominala si la nivelul coapselor. Trebuie sa beti cat mai multe lichide si sa incepeti sa folositi tehnicile de relaxare invatate la cursurile prenatale. In cazul in care ati planificat o nastere naturala cu epidurala, acum este momentul sa vi se administreze anestezia.

3. Faza de tranzitie – in aceasta faza cervixul se dilata intre 8 si 10 cm, iar durata pe care se desfasoara este de pana la 2 ore pentru primele nasteri si mult mai rapida in cazul mamelor care au mai nascut. Contractiile vor fi mai intense si pot aparea din minut in minut. Va puteti simti extrem de obosita, puteti avea ameteli sau greturi, iar toate aceste stari sunt cauzate de faptul ca organismul depune un efort foarte mare pentru ca cervixul sa se dilate complet. Veti simti nevoia de a impinge si presiune in zona rectului, insotita de intepaturi in zona vaginala. Trebuie sa controlati nevoia de a impinge pana in momentul in care doctorul va spune sa faceti acest lucru.

Al doilea stadiu al travaliului – nasterea naturala propriu-zisa

Acest stadiu incepe in momentul in care cervixul este complet dilatat si dureaza de la 30 de minute si pana la 2 ore, in functie de caz. Pentru ca cervixul este complet dilatat, medicul va va da unda verde pentru a incepe sa impingeti. Contractiile nu se vor opri, insa vor aparea mai rar. Pe masura ce impingeti, va veti simti obosita si lipsita de puteri. Pe masura ce copilul isi face loc prin canalul vaginal veti simti durere intensa in jurul perineului si vaginului. In cazul in care medicul decide ca este cazul sa efectueze o epiziotomie, acesta este momentul in care o va face. Va trebui sa impingeti controlat pana cand bebelusul va fi expulzat complet.

Al treilea stadiu al travaliului – expulzia placentei

Stadiile de travaliu nu se sfarsesc in momentul in care bebelusul face contact cu lumea exterioara. In al treilea stadiu, corpul mamei va elimina placenta si acest lucru se poate produce imediat sau la maximul 30 de minute dupa ce bebelusul s-a nascut. Pentru ca veti fi coplesite de emotii, s-ar putea sa nu simtiti cand se intampla acest lucru. In alte cazuri, medicul poate recomanda sa impingeti in continuare, iar in aceasta situatie veti simti durere si crampe. Pentru a stimula detasarea placentei medicul va poate recomanda sa alaptati bebelusul sau va poate masa usor abdomenul.

Al patrulea stadiu al travaliului – recuperarea mamei

Bebelusul a fost nascut, placenta a fost expulzata, iar acum urmeaza ca medicul sa va controleze pentru a se asigura ca totul este in regula. Urmeaza sa va bucurati alaturi de partener si veti experimenta un amalgam de sentimente de fericire, usurare si oboseala. Daca planuiti sa alaptati natural, acesta este momentul sa incepeti sa o faceti. Alaptarea cat mai repede dupa momentul nasterii va stimula contractia uterului, reducand astfel sangerarile.

Nasterea naturala si durerile

Nasterea prin metoda naturala, pe langa momentele frumoase in care mama participa activ la aducerea pe lume a bebelusului, are si momente mai putin placute, cauzate de durerile din timpul contractiilor uterine care se produc in travaliu, dar si de senzatiile resimtite in momentul expulziei bebelusului. Depinde doar de viitoarea mama si de gradul de durere pe care il poate suporta daca va naste 100% natural, fara analgezice si fara anestezie sau daca va apela la aceste metode.

In timpul travaliului si al nasterii vaginale, o femeie va experimenta dureri a caror intensitate variaza de la caz la caz. Principalele elemente care pot influenta intensitatea durerilor nasterii sunt de ordin functional, fiziologic si emotional. Nu toate acestea pot fi evitate, insa pot fi controlate pentru a diminua durerile.

In ceea ce priveste aspectul functional, acesta nu poate fi evitat, deoarece se refera strict la dilatarea cervixului in stadiile de travaliu si la coborarea fatului care se pregateste pentru nastere. Totusi, durerile de ordin functional pot fi controlate cu ajutorul pozitiilor corpului si cu ajutorul unui mod corect de a respira.

Aspectul fiziologic este legat de prezentatia bebelusului in uter, de dimensiunea sa, de frecventa contractiilor, dar si de felul in care mama se hidrateaza si se hraneste in perioada travaliului. Daca primii factori nu pot fi controlati, nu se poate spune acelasi lucru despre nutritie si hidratare, care daca sunt abordate in mod corect pot reduce intensitatea durerilor.

Din punct de vedere emotional, daca sunteti la prima nastere si nu stiti la ce sa va asteptati, daca nu v-ati informat suficient sau daca pur si simplu sunteti o persoana mai fricoasa, trebuie sa stiti ca aceste sentimente intensifica durerile. Pentru a elimina complet acesti factori trebuie sa faceti tot posibilul pentru a ii controla inca dinaintea momentului nasterii. Informati-va cu privire la nasterea naturala, discutati cu medicul si aveti incredere ca totul va decurge fara probleme.

Alinarea durerilor cu ajutorul medicatiei

In cazul in care nu sunteti rezistente la durere sau ati trecut printr-o nastere anterioara in care durerile au fost de nesuportat si nu vreti sa mai repetati experienta, trebuie sa discutati cu medicul despre optiunile pe care le aveti pentru diminuarea sau suprimarea durerii prin medicatie. Pentru durerile din timpul travaliului va pot fi administrate fie analgezice sub forma de pastile sau intravenos, fie gaz ilariant (protoxid de azot), fie anestezie epidurala. Pentru durerile care apar dupa nastere, cum sunt cele cauzate de epiziotomie, se poate face o anestezie la nivelul perineului, care poate reduce si durerea resimtita in timpul expulziei.

Administrarea analgezicelor se poate face in trebuie facuta cu cateva ore inainte de nasterea propriu-zisa, pentru a elimina eventualele efecte secundare. Gazul ilariant este o alta metoda folosita in stadiile de travaliu. Pentru ca efectele sale nu sunt de durata, exista posibilitatea ca mama sa isi administreze singura doza, printr-o simpla apasare de buton, atunci cand simte o contractie intensa si care dureaza mult.

Anestezia epidurala va suprima durerea de la buric in jos inca din timpul travaliului, efectul fiind mentinut si o perioada dupa nastere. Despre ce presupune anestezia epidurala si care sunt avantajele si dezavantajele folosirii acestei metode pentru blocarea durerilor nasterii, Ro-Mamma va ofera informatii detaliate intr-un articol dedicat in totalitate acestui subiect.

Anesteziile locale la nivelul perineului nu produc efecte asupra durerilor cauzate de contractii si rolul lor este de a suprima durerea resimtita in cazul unei epiziotomii si in timpul coaserii zonei.

Pentru reducerea durerii in timpul expulziei se poate apela la blocajul pudendal, o metoda prin care in faza a doua a travaliului se injecteaza anestezic la nivelul nervilor vaginali.

Alinarea durerilor cu ajutorul metodelor alternative

Nasterea naturala poate fi dusa la bun sfarsit si fara medicatie doar daca va informati inainte si va pregatiti temeinic. Puteti participa la cursuri prenatale (Lamaze sau Bradley) impreuna cu partenerul, pentru a va familiariza cu tehnicile de respiratie si cu pozitiile care trebuie adoptate in timpul travaliului si expulziei fatului. Si masajul facut in timpul travaliului ajuta la ameliorarea durerilor.

In ceea ce priveste pozitiile care va pot alina durerile, puteti incerca sprijinirea pe coate si genunchi, statul pe vine, statul in genunchi sau orice alta pozitie a corpului care va face sa va simtiti confortabil. S-a dovedit ca statul in genunchi este eficace in timpul contractiilor pentru ca usureaza presiunea, iar statul pe vine poate ajuta la dilatarea cervixului in a doua faza a travaliului, grabind momentul propriu-zis al nasterii.

Tehnicile de respiratie sunt foarte importante in ameliorarea durerilor unei nasteri naturale. Incercati sa va concentrati cat mai bine pentru a expira usor aerul pe gura, in timp ce aveti corpul relaxat. Ulterior, inspirati profund pe nas. In prima faza a travaliului aceasta tehnica de respiratie abdominala lenta este extrem de eficienta. In ultima faza a travaliului nivelul de concentrare trebuie sa fie si mai mare, iar tehnica folosita va fi cea de respiratie la nivelul pieptului, la un nivel mai accelerat.

Masajul in timpul travaliului poate fi facut de catre partener sau de catre doula, o persoana specializata in ajutarea femeilor pe parcursul travaliului si nasterii. Zonele recomandate pentru masaj sunt partea lombara, in jurul coloanei vertebrale, solduri, fese si coapse. Va recomandam sa folositi un ulei de masaj cu lavanda, pentru ca are efecte calmante. De asemenea, uleiul de arbore de ceai sau de menta va poate ajuta si la eliminarea senzatiei de greata pe care ati putea sa o simtiti in timpul travaliului.

Nasterea naturala cu sau fara anestezie

Anestezia epidurala este folosita pentru a diminua durerile cauzate de contractiile uterine, la cererea mamei. Efectul anesteziei se produce la 10-20 de minute dupa administrare. Chiar daca nasterea cu anestezie are numeroase beneficii, cel mai important fiind disparitia durerii, multe viitoare mamici sunt reticente din acest punct de vedere, din cauza dezavantajelor si posibilelor riscuri.

Avand in vedere ca nasterea unui bebelus este un proces de durata si complex, nu exista o reteta minune care sa se potriveasca tuturor femeilor. Din acest motiv, decizia de a face sau nu anestezie in timpul travaliului trebuie sa apartina exclusiv mamei si trebuie sa fie bazata pe situatii concrete, de exemplu daca femeia considera ca are contractii extrem de dureroase pe care nu le poate suporta sau daca a trecut printr-o experienta neplacuta la o sarcina anterioara, in care a ales o nastere normala fara anestezie.

Pentru a intelege mai bine optiunile pe care le aveti din acest punct de vedere si pentru a putea sa evaluati corect o situatie care necesita nasterea cu epidurala, Ro-Mamma va ofera toate informatiile de care aveti nevoie despre nasterea cu si fara anestezie.

Recuperarea dupa nasterea pe cale naturala

Dupa experienta unei nasteri vaginale, proaspata mamica trece prin foarte multe modificari, atat psihice, cat si fizice. Avand in vedere schimbarile prin care trece organismul, trebuie sa luati masuri pentru a va recupera dupa nastere cat mai repede pentru a va putea bucura de noul membru al familiei asa cum trebuie. Perioada de recuperare dupa nastere dureaza aproximativ sase saptamani, insa poate varia de la caz la caz.

Unele dintre cele mai intalnite modificari fizice care produc neplaceri din cauza carora o femeie care a trecut printr-o nastere naturala poate avea de suferit sunt: epiziotomia, incontinenta urinara, eliminarea secretiilor sanguinolente (lohii), aparitia frisoanelor, hemoroizii, constipatia, durerile de sani, mastita si nu in ultimul rand schimbarea aspectului general al corpului.

Dintre modificarile la nivel psihic aparute in urma unei nasteri sunt de mentionat depresia postnatala, o afectiune serioasa si grava, dar si modificarile aparute din pricina stresului zilnic, cauzat fie de schimbari in relatia cu partenerul, fie de sentimentul ca nu puteti face fata noilor responsabilitati. Recuperarea dupa nastere nu ar trebui sa se rezume doar la aspectele de ordin fizic, cele de ordin psihic fiind chiar mai importante.

Pentru a trece cu brio peste perioada postnatala trebuie sa stiti care sunt schimbarile ce se pot produce in corp, insa si modalitatile prin care sa va ingrijiti anumite afectiuni, astfel incat sa gestionati situatia intr-un mod adecvat.

Surse:

  • http://www.nastenatural.ro/5-animatii-care-iti-dezvaluie-in-detaliu-cum-decurge-o-nastere-naturala/
  • http://www.qbebe.ro/nasterea/metode_de_nastere/totul_despre_nasterea_naturala
  • http://www.utilecopii.ro/articole/nasterea/nastere-naturala-fara-dureri/4530/
  • http://www.totuldespremame.ro/sarcina/nasterea/nasterea-naturala-cu-sau-fara-anestezie
  • https://www.copilul.ro/nastere/nastere-naturala/Nasterea-naturala-vaginala-si-fazele-nasterii-a330.html
  • http://www.perfecte.ro/nastere-naturala/ce-iti-provoaca-frica-de-nastere-naturala-si-cum-poti-scapa-de-ea-2.html
  • http://www.qbebe.ro/nasterea/dupa_nastere/cum_ma_vindec_dupa_o_nastere_naturala
  • http://www.7p.ro/default.aspx?PageID=323

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!