Laptele de mama contine toate substantele nutritive, in proportie ideala, asigurand cresterea si dezvoltarea optima a sugarului. Datorita acestui fapt, sugarii alimentati la san se dezvolta armonios, fara riscuri de distrofie sau de obezitate.

Motivele care conving ca avantajele alaptarii pentru bebelusi nu pot fi suplinite de niciun alt tip de alimentatie

1. Laptele matern este „un aliment viu”

Laptele mamei contine anticorpi care ii confera bebelusului mai multa rezistenta si ii asigura un grad mai mare de imunitate in primul an de viata, protejandu-l impotriva bacteriilor si virusilor. Bebelusul se imbolnaveste mai rar si in cazul in care se intampla acest lucru, dezvolta forme usoare de boala.

Alimentatia naturala ii ofera bebelusului protectie impotriva alergiilor. In formulele de lapte se gasesc proteine din laptele de vaca, proteine care sunt alergizante. Laptele matern limiteaza expunerea sugarilor la aceste proteine, ei fiind astfel mai putin expusi la alergii, astm, bronsiolite s.a.m.d.

Alimentatia naturala in primele luni de viata scade riscul aparitiei multor boli ale copilariei si adolescentei, cum ar fi obezitatea, diabetul infantil. Alaptarea contribuie la dezvoltarea si formarea normala a gurii deoarece in timpul suptului sunt antrenati muschii faciali.

2. Laptele de mama este usor de digerat de catre sistemul digestiv imatur al sugarului

Compozitia laptelui matern difera de la un supt la altul si chiar in timpul aceluiasi supt, ca o expresie a adaptabilitatii. Astfel, in timpul suptului, primul lapte care se secreta este mai diluat pentru a potoli setea sugarului, apoi urmeaza laptele mai gras care ii satisface foamea. Cresterea concentratiei de grasimi de la sfarsitul suptului ii asigura senzatia de satietate evitandu-se astfel supraalimentarea si obezitatea.

3. Laptele matern este steril, proaspat, nu necesita preparare si are o temperatura optima

In laptele matern nu exista bacterii care sa poata face rau sugarului, ceea ce nu se intampla si in cazul laptelui praf care in timpul fabricarii poate fi contaminat. De asemenea, alaptarea bebelusilor cu lapte matern exclude prepararea laptelui. Nu in ultimul rand, laptele matern are o temperatura apropiata cu cea a corpului uman, asadar, optima pentru bebelus.

4. Laptele de mama are un rol important in dezvoltarea functiilor neurologice si vizuale

Orice bebelus are nevoie de proteine, vitamine si minerale. Sugarul poate beneficia din plin de toate acestea prin consumul de lapte matern. Prin continutul laptelui matern de acizi grasi polinesaturati Omega-6 (in mod special acid arahidonic) si Omega-3 (in mod special acidul decosahexanoic – DHA), alaptarea bebelusilor se dovedeste extrem de eficienta pentru dezvoltarea functiilor neurologice si vizuale, dar si pentru dezvoltarea imunitatii.

5. Laptele matern mareste substantial coeficientul de inteligenta

Un studiu realizat de UNICEF a demonstrat ca alaptarea bebelusilor exclusiv cu lapte matern creste coeficientul de inteligenta al copiilor. Astfel, in 6 luni, acest tip de hranire duce la cresterea cu 6-8 puncte a IQ-ului bebelusului. Bineinteles, coeficientul de inteligenta al copilului este influentat si de alti factori, precum: mostenirea genetica si mediul de crestere. In acest context se poate aminti si de un alt studiu UNICEF, prin care s-a urmarit realizarile din domeniul educatiei, ale copiilor din fostele state comuniste. Studiul a demonstrat deficiente in ceea ce priveste performanta in domenii, precum matematica, stiintele sau citirea. Acest aspect a fost pus pe seama deficientei de iod, pe care alaptarea bebelusului o poate reglementa inca din prima perioada a vietii.

6. Alaptarea bebelusilor la san asigura legatura afectiva a acestora cu mama

Atasamentul dintre mama si copil este exprimat chiar in timpul alaptarii la san, cand cei doi au un contact permanent ochi in ochi. Acesta este un bun prilej de comunicare intre mama si bebelus, ceea ce va duce la dezvoltarea neuropsihica ulterioara a copilului.

Toate aceste avantaje ale alaptarii bebelusilor la san, la care se adauga multe altele, ar trebuie sa reprezinte un factor determinant in decizia mamicilor cu privire la modul in care isi vor hrani micutii.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!