Multe dintre femei hotarasc in timpul sarcinii ca vor sa treaca prin travaliu si sa nasca fara sa li se administreze medicamente impotriva durerilor si fara nici un fel de anestezie.

Acestea se informeaza pe parcursul sarcinii, merg la cursuri prenatale, invata tehnici care sa le fie de ajutor, se simt foarte pregatite si sunt sigure ca isi vor atinge cu succes scopul – acela de a naste 100% natural. O parte dintre viitoarele mamici se descurca bine atunci cand se instaleaza travaliul, iar tehnicile invatate la cursurile prenatale dau roade. Mai tarziu, cand durerea devine din ce in ce mai greu de suportat, acestea sunt ajutate de catre moase, medici si parteneri sa poata trece cu bine peste momentele respective. Exista si situatii in care durerile ajung la un nivel imposibil de suportat pentru viitoarea mama si toate incercarile de a le diminua dau gres. In aceste cazuri, mai mult de jumatate dintre femeile care nu planuiau sa o faca, aleg nasterea cu anestezie epidurala.

Anestezia epidurala este una dintre cele mai des folosite metode de alinare a durerii in timpul travaliului. Orice viitoare mama care se pregateste intens sa tina piept orelor de travaliu ar trebui sa se informeze cat mai mult despre optiunile pe care le are pentru a isi diminua durerea, pentru a fi pregatita sa ia decizii in timpul travaliului si al procesului de nastere. Este esential ca mamicile sa inteleaga ce inseamna si ce presupune fiecare tip de epidurala, cum este administrata aceasta anestezie, dar si riscurile si beneficiile pe care le aduce mamei si bebelusului. Ro-Mamma va explica detaliat toate aceste aspecte pentru a fi mai pregatite sa luati o decizie atunci cand va fi momentul.

Cum functioneaza o anestezie epidurala

Epidurala este o modalitate de a administra un anestezic prin injectare in spatiul epidural al coloanei vertebrale, cu scopul de a opri semnalele nervoase sa ajunga la creier si sa fie resimtite de corp ca o senzatie acuta de durere. Acest tip de anestezie se foloseste in mai multe feluri de interventii chirurgicale, insa a devenit cunoscuta mai ales prin prisma sarcinilor, fiind foarte des folosita atat in cazul unei cezariene, cat si in cazul unei nasteri naturale.

Atunci cand unei femei in travaliu i se face o epidurala, o cantitate mica de anestezic este injectata in spatiul epidural, aflat intre dura mater si peretele osos. Spatiul epidural inconjoara coloana vertebrala si este umplut cu un lichid. Nervii spinali, care trimit semnale de durere catre creier, sunt conectati cu coloana vertebrala in unele puncte. Epidurala anesteziaza nervii spinali, blocand astfel semnalele care ajung la creier.

Daca o anestezie epidurala are efectul scontat, femeia in travaliu nu va mai simti durere in partea inferioara a corpului. In cazul in care doza administrata este mica, viitoarele mame isi pot misca picioarele si uneori pot chiar si merge ajutate, insa nu este recomandat. In cazul unei nasteri prin cezariana, epidurala este folosita pe post de anestezie partiala, insa doza administrata este mai mare decat in cazul nasterii naturale.

Cate tipuri de epidurala exista

Este important ca mamicile sa discute cu medicii care le urmaresc sarcina despre ce presupune fiecare tip de epidurala. Uneori aceasta procedura este inteleasa gresit, deoarece termenul „epidurala” este folosit pentru a face referire la doua proceduri similare, insa in acelasi timp diferite: epidurala obisnuita si anestezia combinata spinala si epidurala. In functie de spital si de medicul anestezist, doza si combinatiile de medicamente din aceste tipuri de anestezii difera.

1. Anestezie epidurala obisnuita

Acest tip de epidurala presupune administrarea unei combinatii de medicament opioid (fentanyl, sufentanyl sau morfina) cu medicament anestezic (ropivacaina, bupivacaina, lidocaina sau cloroprocaina) in cateterul fixat in partea de jos a spatelui, fie printr-o pompa, fie prin injectarea periodica a spatiului epidural (in zona coloanei lombare). Cantitatea de opioide din combinatia administrata este mai mare decat cea de anestezice, pentru a reduce cat mai mult efectele adverse ale acestui tip de anestezie.

2. Anestezie combinata spinala si epidurala (CSE)

Initial, in acest tip de anestezie, viitoarei mamici i se administreaza o anumita doza de opioide, anestezice sau o combinatie dintre acestea. Injectia se face in zona intratecala, sub membrana exterioara care acopera maduva. Si de aceasta data cateterul va ramane fixat, iar doza initiala poate fi marita in orice moment al travaliului, daca injectia facuta in prima faza nu este eficienta sau daca apare o situatie de urgenta. Acest tip de anestezie combinata este recomandat mai ales pentru nasterea prin cezariana, datorita efectului mai rapid produs de anestezia spinala si datorita prezentei cateterului epidural, cu ajutorul caruia durerea se poate controla mai bine.

Diferentele dintre anestezie epidurala si anestezie spinala

Exista conceptia gresita ca o epidurala si o anestezie spinala sunt acelasi lucru, insa sunt diferente clare intre cele doua. De asemenea, anestezia spinala propriu-zisa nu este acelasi lucru cu anestezia combinata spinala si epidurala (CSE). O epidurala obisnuita presupune injectarea medicamentelor impotriva durerii in spatiul dintre vertebre si maduva, pe cand anestezia spinala se efectueaza tot in zona lombara a coloanei, dar intr-un spatiu cu lichid cefalorahidian.

Anestezia peridurala (epidurala obisnuita) produce efecte in 15-20 de minute, pe cand cea spinala in maximum 5 minute. In plus, in cazul anesteziei spinale este nevoie doar de aproximativ 3ml de anestezic, comparativ cu epidurala obisnuita, unde se vor administra 15-20ml de anestezic. De cele mai multe ori, anestezia spinala este folosita ca alternativa pentru anestezia generala in nasterile prin cezariana, cu precadere in cazul celor in regim de urgenta. Desi efectul se produce mai repede, nu va dura la fel de mult in cazul anesteziei spinale.

Anestezie epidurala vs. Anestezie generala

Multe femei aleg anestezia locala in detrimentul celei generale deoarece pot participa la nasterea bebelusului, fiind constiente in momentul in care acesta vine pe lume. Bineinteles, posibilitatea alegerii de catre mama intre epidurala si anestezie generala se poate face numai in cazul unei cezariene. Uneori medicul decide sa foloseasca anestezia generala si in cazul nasterilor naturale, doar daca exista complicatii majore sau in situatii in care epidurala nu poate fi administrata. Exista si situatii in care medicul constata ca epidurala nu este suficienta in timpul operatiei de cezariana si trecerea la anestezie generala se poate face pe loc.

Intre cele doua tipuri de anestezii exista diferente majore, de la modul de administrare si beneficiile fiecarui tip in parte si pana la efectele adverse sau complicatiile care pot sa apara. Intre o anestezie epidurala si una generala exista diferente si in ceea ce priveste riscurile asociate si felul in care proaspata mamica se recupereaza dupa interventie. Ro-Mamma va ofera informatii detaliate si o analiza comparativa a celor doua tipuri de anestezii, pe care le puteti consulta citind articolul dedicat in intregime subiectului.

Cand este posibila si cand este contraindicata o anestezie regionala

Decizia de a apela la epidurala in momentul nasterii poate fi luata in avans, pe parcursul sarcinii, impreuna cu medicul. Daca nu ati luat in calcul aceasta posibilitate pana in momentul instalarii travaliului, va puteti razgandi in aceasta privinta, in cazul in care contractiile sunt prea greu de suportat. In trecut, medicii asteptau pana aproape de momentul nasterii pentru a administra epidurala, deoarece se credea ca aceasta anestezie va incetini in toate cazurile ritmul contractiilor, insa in prezent epidurala poate fi facuta in orice moment al travaliului, la cererea gravidei, iar majoritatea femeilor aleg sa o faca atunci cand au o dilatatie de 5-6cm.

In cazul in care ajungeti la maternitate inainte ca travaliul sa inceapa si ati decis dinainte ca doriti anestezie epidurala, iar medicul nu vede nici un impediment in acest sens, puteti cere montarea cateterului imediat ce v-ati instalat in salon. Ulterior, administrarea anesteziei se poate face atunci cand se instaleaza travaliul. Montarea cateterului nu presupune neaparat administrarea anesteziei si puteti astepta oricat pentru a vedea daca suportati durerile produse de contractii fara epidurala. Nu este niciodata prea tarziu sa cereti anestezia, cu exceptia cazului in care capul bebelusului este deja vizibil.

Din pacate, exista situatii in care acest tip de anestezie este contraindicat si nu toate femeile insarcinate sunt eligibile pentru a beneficia de aceasta modalitate de alinare a durerilor. Iata care sunt situatiile in care o astfel de anestezie este contraindicata: vertebre tasate, tensiune arteriala foarte mica; daca aveti probleme de coagularea a sangelui si luati tratament pentru aceasta afectiune; daca aveti sangerari; infectii ale sangelui; istoric medical care arata o alergie la anestezice locale sau daca aveti o infectie a pielii in zona spatelui, unde ar trebui administrata anestezia.

Kit-ul de anestezie epidurala – ce contine si de unde poate fi cumparat

In cazul in care alegeti nasterea cu anestezie, trebuie sa stiti ca majoritatea maternitatilor de stat nu pun la dispozitie trusa de epidurala, pe cand in altele este disponibila contra-cost, urmand sa fie achitata dupa nastere. Trusa de epidurala este disponibila in farmacii si poate fi cumparata de mamici in prealabil. Totusi, avand in vedere ca exista mai multe tipuri, este recomandat sa va consultati cu medicul obstetrician sau cu medicul anestezist, pentru a sti ce trusa este cea mai potrivita. Aveti de ales intre un kit de epidurala continua sau intre o trusa de anestezie combinata epidurala si spinala, ambele gasindu-se in mai multe variante.

1. Kit-ul de epidurala simpla contine:

Seringa speciala pentru anestezie, care detecteaza spatiul peridural

  • Ac Tuhoy de 16/18 G
  • Cateter epidural de 18G din naylon, cu varf atraumatic
  • Conector pentru cateter
  • Ghid si eticheta pentru cateter
  • Filtru de 0.2µm

2. Kit-ul de anestezie epidurala si spinala combinata contine:

  • Seringa speciala (10ml) pentru identificarea spatiului peridural
  • Ac Tuhoy de 16/18G cu amboul colorat
  • Ac spinal Pencil point 27G
  • Cateter epidural
  • Conector pentru cateter si capac de protectie
  • Ghid si eticheta pentru cateter
  • Banda pentru fixarea cateterului pe pielea spatelui
  • Filtru antibacterian de 0.2µm

In caz de anestezie spinala si epidurala combinata, trebuie sa achizitionati separat si un set de ace spinale Pencil Point sau Lancet Point, cu marimea de 22G/26G. In ambele cazuri, atat pentru epidurala simpla, cat si pentru cea combinata, medicamentul anestezic trebuie achizitionat separat, deoarece nu este inclus in trusa. Acesta se gaseste tot in farmacie, iar aproximativ patru fiole sunt suficiente. Medicul trebuie consultat si in alegerea substantei anestezice.

Cum se administreaza o anestezie epidurala

Acum ca sunteti suficient de informate cu privire la cum functioneaza si care sunt tipurile acestei anestezii, dar si in privinta situatiilor in care poate fi sau nu administrata, Ro-Mamma va explica pas cu pas procesul prin care veti trece in momentul administrarii epiduralei, astfel incat sa fiti complet pregatite daca doriti sa nasteti cu acest tip de anestezie. Trebuie sa stiti in primul rand faptul ca epidurala poate fi administrata de catre medicul anestezist, asistentul anestezist sau medicul obstetrician. De asemenea, nu uitati trusa de epidurala acasa. Aceasta trebuie pusa in bagajul de maternitate imediat ce a fost achizitionata.

Pasul 1 – Se va incepe cu pregatirea corpului gravidei pentru a putea fi gata pentru administrarea anesteziei. Astfel, inainte de instalarea travaliului activ si de montare a cateterului pentru epidurala, vi se vor administra fluide intravenos. Pe parcursul travaliului si al nasterii puteti primi pana la 2 litri de fluide.

Pasul 2 – Gravida trebuie asezata in pozitia corecta pentru a i se putea administra anestezie epidurala. Spatele trebuie arcuit cat mai mult posibil, in timp ce femeia insarcinata este intinsa pe partea stanga sau in sezut, pe marginea patului. Aceasta pozitie este extrem de importanta pentru prevenirea problemelor si pentru a creste eficacitatea anesteziei.

Pasul 3 – In acest moment se pregateste zona in care va fi montat cateterul. Spatele va fi curatat cu o solutie antiseptica, pentru a diminua riscul aparitiei de infectii. Ulterior, se foloseste un anestezic local injectabil pentru a amorti zona inainte de inserarea cateterului. Dupa aceea medicul va insera acul Tuhoy in zona amortita in prealabil.

Pasul 4 – Prin acul inserat in zona lombara se va introduce un cateter, in spatiul epidural. Urmeaza ca acum introdus sa fie extras, ramanand doar cateterul, care este lipit de spate pentru a preveni miscarea sa. Din acest moment exista mai multe posibilitati: gravida poate amana administrarea medicamentului daca inca suporta contractiile sau medicamentul poate fi administrat, fie cu flux continuu, fie in doze la un anumit interval de timp.

Daca alegeti o nastere cu epidurala, nu trebuie sa va fie teama atunci cand treceti prin procesul explicat mai sus. Acul epidural este introdus temporar in zona lombara, timp de maximum doua minute, suficient pentru a insera cateterul fin si flexibil in spatiul epidural. In cazul unei anestezii combinate, acul spinal este mult mai subtire decat cel epidural, putand fi comparat cu un fir de par. In plus, inainte ca oricare dintre aceste doua ace sa fie inserate, zona lombara este amortita cu un anestezic local, moment in care veti simti o intepatura scurta. Atunci cand epidurala sau anestezia spinala sunt administrate nu veti simti decat o presiune usoara, care nu este insotita de durere.

Cum decurge totul dupa administrarea anesteziei

La aproximativ 15-20 de minute dupa ce prima doza din medicament a fost administrata, veti incepe sa simtiti o usoara amorteala. Nervii de la nivelul uterului vor amorti mai devreme, la doar cateva minute dupa administrarea dozei de anestezie epidurala. In cazul in care nu aveti o dilatatie mare in momentul in care vi se face anestezia, puteti sa va odihniti sau chiar sa dormiti in timp ce cervixul se dilata, deoarece durerile cauzate de contractii nu vor mai fi de nesuportat. Este recomandat sa profitati de acest lucru, pentru a fi mai relaxata si mai odihnita in momentul nasterii.

Avand in vedere ca musculatura la nivelul bazinului este relaxata, iar ritmul contractiilor se va diminua dupa anestezie, exista posibilitatea ca bebelusul sa nu se mai poata roti pentru a iesi din uter. In cazul in care medicul constata ca in a doua etapa a travaliului contractiile nu mai sunt suficient de puternice, va poate administra oxitocina. In cazul in care travaliul continua mai mult de cateva ore, veti putea avea nevoie de un cateter urinar, deoarece zona abdominala va fi amortita, ceea ce va face urinarea mai dificila.

In mod normal, pe masura ce momentul expulziei se apropie, gravida simte nevoia sa impinga, insa in cazul in care se va opta pentru anestezie epidurala, aceasta nevoie se diminueaza. In functie de doza administrata, veti avea mai mult sau mai putin control asupra corpului si de aceea este nevoie de un efort mai mare pentru a naste si de coordonare din partea medicului, care trebuie sa va dea indicatiile corecte pentru o aducerea pe lume a bebelusului fara probleme.

Pentru a va concentra mai bine asupra a ceea ce trebuie sa faceti, veti avea nevoie si de incurajari si sustinere din partea viitorului tatic al copilului. Confortul psihic este foarte important in aceste momente. De asemenea, moasa si partenerul va vor putea ajuta si sa va schimbati pozitia in timpul travaliului, din 30 in 30 de minute. Din cauza anesteziei va fi mai dificil sa va miscati si sa gasiti o pozitie care sa va ajute. Unele dintre pozitiile care ar putea ajuta intr-o nastere epidurala sunt: corpul intins pe partea stanga, pozitia pe vine, semi-aplecata sau in genunchi, langa pat.
Dupa nasterea copilului, cateterul epidural va fi extras, iar efectul anesteziei va disparea dupa aproximativ doua ore. Uneori, in cazurile operatiilor de cezariana, cateterul nu este extras imediat, fiind pastrat pentru administrarea medicatiei postoperatorii. Extragerea cateterului nu este dureroasa.

Beneficiile anesteziei in travaliu

Epidurala este un mod extrem de eficient pentru a diminua durerile din timpul travaliului, in functie de etapa in care va aflati. Trebuie sa stiti ca rata de succes a acestei anestezii depinde foarte mult de abilitatea medicului care o administreaza. Iata care sunt unele dintre cele mai importante beneficii ale acestei anestezii, atat in cazul unei nasteri naturale, cat si in cazul unei operatii de cezariana:

  • Puteti avea momente de relaxare, in cazul in care travaliul este lung si dureaza cateva ore. Astfel, veti avea mai multa energie, pe care o puteti folosi in timpul
  • Experienta nasterii va fi una pozitiva, datorita faptului ca nu veti simti un disconfort foarte mare.
  • In cazul nasterii prin cezariana, unul dintre avantajele anesteziei epidurale, comparativ cu cea generala, este faptul ca puteti fi constienta in momentul venirii pe lume a bebelusului.
  • In momentul in care toate tehnicile invatate la cursurile prenatale se dovedesc a fi ineficiente din cauza contractiilor prea mari si a travaliului prelungit, epidurala va preveni starile de extenuare, iritabilitate si oboseala accentuata.
  • Spre deosebire de cazurile in care se folosesc opioide sistemice, in cazul epiduralei doar o mica parte din medicatie ajunge de la mama la fat.
  • Daca o nastere naturala trebuie transformata de urgenta intr-o cezariana, anestezia se poate realiza prin marirea dozei de medicament, prin intermediul cateterului epidural deja introdus.

Riscurile anesteziei in travaliu

Ca orice procedura medicala, epidurala are si anumite dezavantaje si riscuri, care pot fi resimtite atat in timpul anesteziei, cat si dupa nastere. Depinde de fiecare viitoare mamica in parte sa decida daca avantajele anesteziei epidurale cantaresc mai mult decat dezavantajele si sa aleaga ceea ce este mai confortabil pentru ea. Iata care sunt unele dintre cele mai intalnite dezavantaje si riscuri ale epiduralei:

  • In functie de tipul anesteziei si de doza administrata, poate exista posibilitatea sa fie nevoie sa stati doar intinsa in pat.
  • Nevoia de mictiune nu va mai fi resimtita, astfel ca trebuie montat cateterul urinar. Dificultatile la urinare pot dura cateva zile dupa nastere.
  • Durata travaliului este prelungita, crescand riscul ca bebelusul sa fie extras cu vacuum sau forceps. Aproximativ 14 din 100 de femei care apeleaza la epidurala au nevoie de asemenea instrumente la nastere, comparativ cu 10 din 100 in cazul celor care nasc fara anestezie.
  • Fatul nu va fi ajutat de muschii vaginali sa se aseze in pozitia corecta pentru expulzie, crescand riscul de operatie cezariana.
  • Anestezia poate sa nu produca efectul asteptat, existand riscul sa simtiti in continuare contractiile pe jumatate din abdomen.
  • Administrarea epiduralei presupune montarea unei perfuzii, monitorizare regulata a tensiunii arteriale si monitorizare fetala continua.
  • Aparitia anumitor riscuri este un dezavantaj.

Anumite riscuri asociate cu epidurala pot conduce la aparitia unor complicatii mai mult sau mai putin grave la nivel cardiovascular sau cerebral. Aceste riscuri variaza de la caz la caz, insa unele dintre cele mai grave complicatii cauzate sunt bolile cardiace, starea de soc, febra si convulsii, meningita, lezarea permanenta a nervilor, dar si altele.

In general aceasta anestezie este foarte sigura pentru majoritatea pacientelor si pentru bebelusii lor, scorul Apgar nefiind afectat in cazul nasterilor cu anestezie, insa trebuie sa va informati complet cu privire la toate aspectele inainte de a lua orice hotarare in sarcina. De aceea Ro-Mamma va pune la dispozitie un articol complet cu informatii despre riscurile anesteziei epidurale si complicatiile care insotesc aceste riscuri, de la cele pe termen scurt (care apar cu o frecventa mai mare) si pana la cele cu efect mai prelungit sau cele care pun in pericol viata mamei si a copilului.

Viitoarea mamica trebuie sa se simta confortabil cu alegerea facuta

O anestezie epidurala este modalitatea de a usura durerile produse de contractii in timpul travaliului si este menita sa ajute femeia insarcinata sa duca la bun sfarsit un moment esential din viata ei, care in unele cazuri se poate dovedi a fi foarte dificil. Fie ca va propuneti si reusiti sa nasteti fara epidurala, fie ca pe parcursul travaliului va dati seama ca durerile sunt mai mari decat va asteptati si cereti anestezia, alegerea depinde numai de ce simtiti.

Milioane de femei nasc natural cu sau fara anestezie, insa cel mai important este rezultatul final: o mama relaxata si impacata cu alegerea pe care a facut-o, care a nascut un bebelus sanatos, indiferent de faptul ca acesta a venit pe lume printr-o nastere cu epidurala sau fara.

Surse:

  • http://www.qbebe.ro/nasterea/nevoi_si_probleme/anestezie_generala_sau_epidurala_la_nastere
  • http://adevarul.ro/sanatate/medicina/ce-epidurala-pareri-pro-contra-1_54b3f173448e03c0fd88df9d/index.html
  • https://www.copilul.ro/nastere/epidurala/Anestezia-epidurala-8211-riscuri-si-conditii-a6091.html
  • http://www.attct.ro/articole-nastere/nasterea-cu-anestezie-epidurala.html
  • http://www.perfecte.ro/travaliu/cum-decurge-travaliul-dupa-anestezia-epidurala-1.html
  • http://www.arsd.ro/recomandari/Consimtamant%20anestezie%20obstretica.pdf
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072751/
  • http://www.corpul-uman.com/2011/01/anestezie-spinala-si-epidurala.html
  • http://www.nastenatural.ro/totul-despre-anestezia-epidurala/

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!