Nasterea prin cezariana presupune aducerea pe lume a bebelusului printr-o mica operatie (incizie) facuta la nivelul abdomenului inferior si uterului mamei.

In cele mai multe situatii, cezariana este programata cu ceva timp inainte, pe cand in alte cazuri aceasta interventie este necesara si se intampla neplanificat, din cauza unor eventuale complicatii.

In cazul in care mama sau copilul sunt in pericol iminent, operatia de cezariana se va efectua in regim de urgenta.

In Romania aceasta metoda de nastere este adoptata de multe dintre femeile insarcinate, fie din motive medicale, fie la alegerea lor. In majoritatea statelor Europene mama nu poate alege cezariana, aceasta decizie apartinand exclusiv medicului, doar daca nasterea vaginala nu este posibila. In cazul in care va doriti sa nasteti prin cezariana fara sa existe vreun motiv medical, ar trebui ca aceasta decizie sa fie luata cu responsabilitate, deoarece veti evita astfel consecintele asociate unei interventii chirurgicale.

In continuare veti afla informatii despre ce inseamna nasterea prin cezariana pas cu pas, despre situatiile care impun o astfel de interventie, dar si despre beneficiile si riscurile asociate acestei metode de a aduce copilul pe lume.

Nasterea prin cezariana vs Nasterea naturala

Desi in majoritatea cazurilor nasterea vaginala este cea mai naturala, normala si lipsita de complicatii metoda de aducere pe lume a unui bebelus, din ce in ce mai multe femei aleg cezariana. Pentru ca toate femeile au dreptul sa aleaga cum vor sa nasca, este important sa intelegeti riscurile si beneficiile, avantajele si dezavantajele ambelor optiuni.

Cezariana este aleasa de cele mai multe ori pentru ca viitoarele mamici nu vor sa experimenteze durerile nasterii, pentru ca ziua in care bebelusul va veni pe lume poate fi planificata si pentru a evita situatiile neplacute asociate unei nasteri naturale, precum incontinenta urinara sau rupturile pelviene. In plus, o femeie insarcinata cu gemeni sau cu un bebelus cu macrosomie ar putea alege cezariana pentru siguranta fatului.

Aceasta operatie presupune si anumite riscuri, dintre care amintim durerea prelungita, sangerarile si cheagurile de sange, diverse infectii, alipirea organelor interne, efectele secundare ale anesteziei, afectarea uretrei, probleme de respiratie ale bebelusului si altele.

Pe de alta parte, nasterea naturala aduce multe beneficii femeilor si bebelusilor, unele chiar si de natura psihologica. Daca ati mai trecut prin aceasta experienta, cunoasteti cu siguranta sentimentele puternice pe care le-ati trait in acele momente. Mai mult, bebelusii adusi pe lume pe cale naturala au un risc mai scazut de aparitie a anumitor complicatii, existand doar un numar foarte mic de cazuri in care acestia au suferit afectiuni grave cauzate de nasterea vaginala.

Pentru mai multe informatii despre punctele pro si contra ale celor doua tipuri de nastere puteti consulta articolul detaliat pe care Ro-Mamma vi-l pune la dispozitie pentru a clarifica toate aspectele care tin de acest subiect si pentru a intelege ce presupun cele doua metode de nastere, atat pentru mame, cat si pentru bebelusi.

Situatii ce impun nasterea prin cezariana

In unele cazuri, medicul va recomanda cezariana in locul nasterii normale. Motivele variaza, de la cele mai putin grave si pana la cele foarte serioase, iar aceasta decizie poate fi planificata sau nu.

De exemplu, in cazul in care ati suferit o interventie chirurgicala uterina in trecut (fie o alta nastere, fie pentru a trata o afectiune), exista sanse mari sa vi se recomande cezariana. Si in cazul sarcinilor multiple se evita nasterea vaginala, insa totul depinde de anumiti factori. Pozitia sau dimensiunea bebelusului sunt alte aspecte care joaca un rol important in luarea deciziei de catre medic.

Dintre situatiile mai grave care impun o cezariana amintim: placenta previa sau placenta abruptio, existenta un fibrom la nivelul uterului, mama este infectata cu virusul HIV sau are herpes genital, cervixul nu continua sa se dilate complet sau bebelusul nu mai inainteaza spre canalul vaginal, exista probleme cu bataile inimii bebelusului sau cordonul ombilical aluneca prin cervix.

Despre toate aceste complicatii si despre situatiile care impun fie o operatie cezariana planificata, fie una neplanificata sau una realizata in regim de urgenta, Ro-Mamma va ofera informatii detaliate intr-un articol dedicat complet subiectului.

Cum decurge operatia cezariana? – descrierea interventiei pas cu pas

1. Ce se intampla inainte de operatie

Pregatirea pentru nastere incepe inca inainte sa ajungeti la spital, cand trebuie sa va asigurati ca bagajul de maternitate este facut si din el nu lipseste nimic. Va trebui sa aveti lucruri suficiente pentru cinci zile, atat cat dureaza internarea in acest caz.

Inainte de operatie veti discuta toate detaliile cu medicul si veti semna un formular de consimtamant, pentru ca personalul medical sa poata incepe procesul de pregatire pentru interventie. In majoritatea cazurilor veti putea fi insotita de tatal copilului pe tot parcursul acestui proces si el poate asista la nastere, cu exceptia cazurilor in care operatia de cezariana este facuta in regim de urgenta.

Daca este cazul, se va indeparta parul din zona pubiana si de pe abdomen, urmand ca o asistenta sa va monteze o sonda urinara. Tot acum vi se va monta si o perfuzie pentru administrarea de lichide si medicamente (analgezice, antibiotice pentru prevenirea infectiilor), iar inaintea operatiei vi se poate da un medicament pentru combaterea aciditatii stomacale. Urmeaza intalnirea cu medicul anestezist, cu care veti discuta despre optiunile pe care aveti in ceea ce priveste anestezia: locala (spinala sau epidurala) sau generala.

  • Anestezia locala pentru cezariana

Anestezia locala, epidurala sau spinala, este preferata si recomandata in majoritatea cazurilor, aceasta suprimand durerea din partea inferioara a corpului, de la brau in jos. Doza se calculeaza in functie de greutatea gravidei si se administreaza doar de catre medicul anestezist, printr-o metoda speciala. Cititi aici mai multe despre anestezia epidurala.

  • Anestezia generala pentru cezariana

Operatia de cezariana se poate face si cu anestezie generala, insa aceasta metoda este folosita doar in cazurile extrem de grave, in interventiile facute de urgenta sau atunci cand epidurala nu poate fi administrata din diverse motive. Dupa anestezia generala veti fi complet adormita, iar efectele secundare vor fi resimtite mai acut de catre organism dupa nastere.

2. Ce se intampla in timpul operatiei

Dupa administrarea anesteziei se va monta un fel de panou in zona mijlocului, pentru ca viitoarea mamica sa nu poata vedea modul in care ii este facuta incizia. Odata ce anestezia si-a facut efectul, zona abdominala va fi curatata cu o solutie antiseptica, urmand ca medicul sa faca incizia. Aceasta poate fi orizontala sau verticala. Incizia orizontala este cea mai buna optiune, atat din motive estetice, cat si de confort. Medicul va taia tesuturile pentru a ajunge la uter, separand muschii abdominali manual pentru a expune peretele uterin aflat imediat dedesubt.

Urmeaza o noua incizie la nivelul uterului, numita incizie uterina transversala. O nastere cezariana cu incizie verticala se poate face doar daca fatul este prematur si partea inferioara a uterului nu este suficient de subtire pentru a fi taiata. In cazul in care incizia este verticala, sansele ca o viitoare nastere sa fie facuta pe cale naturala sunt aproape inexistente.

Dupa incizia uterina urmeaza extragerea bebelusului. Medicul ii va taia cordonul ombilical, urmand ca personalul medical sa il preia pentru a fi examinat, timp in care medicul va scoate placenta si va incepe coaserea tesuturilor, care dureaza aproximativ 30 de minute. Cusatura de la nivelul uterului se va realiza cu fire resorbabile, iar incizia abdominala poate fi inchisa fie cu fire normale, fie cu fire care se dizolva.

Desi in nasterea cu cezariana va veti afla sub efectul anesteziei, veti simti un disconfort in timpul interventiei, senzatia putand fi asemanata cu cea de presiune. Unele mame spun ca au simtit momentul in care bebelusul a fost scos din uter, descriind senzatia ca fiind una foarte ciudata. Pe tot parcursul interventiei exista posibilitatea sa va fie frig, din cauza temperaturii scazute din sala, mentinuta astfel pentru prevenirea contaminarii mediului steril.

3. Ce se intampla dupa operatie

Dupa inchiderea operatiei veti fi transferata in salonul de reanimare pentru cateva ore, urmand sa fiti dusa in rezerva atunci cand efectul anesteziei va trece si unde va puteti tine bebelusul in brate. In salonul de reanimare exista posibilitatea sa aveti frisoane si spasme, insa nu trebuie sa va ingrijorati, deoarece acestea sunt doar efecte secundare ale anesteziei, pe care nu le puteti controla.

Dupa reanimare vi se va cere sa incaltati niste cizme care se umfla si se dezumfla la intervale regulate de timp, aplicand presiune la nivelul gambelor. Acestea sunt niste cizme medicale, care sunt folosite de catre proaspetele mamici care au trecut printr-o cezariana pentru prevenirea aparitiei cheagurilor de sange si a altor probleme legate de circulatia sangvina.

Pana in momentul in care veti avea voie sa mancati si sa beti lichide, toti nutrientii necesari va vor fi administrati intravenos. Va recomandam sa incepeti alaptarea bebelusului imediat ce veti fi transferata in salon sau in rezerva si sunteti apte fizic pentru a face acest lucru. Pe langa faptul ca alaptarea este benefica pentru bebelus, poate stimula contractiile uterine, ajutand la o vindecare mai rapida. In plus, cu cat alaptarea se incepe mai devreme, cu atat mai bine. Veti petrece aproximativ 3-5 zile in maternitate dupa cezariana, timp in care veti incepe sa simtiti efectele interventiei la care ati fost supusa.

In ciuda faptului ca despre cezariana se stie ca este o varianta prin care se pot evita durerile nasterii, trebuie sa fiti pregatite pentru durerile care urmeaza imediat dupa trecerea efectului anesteziei. Veti simti dureri atunci cand radeti, cand stranutati, cand tusiti sau cand alaptati bebelusul. Acestea pot fi diminuate cu ajutorul bandajelor speciale de compresie si prin folosirea unei perne speciale pentru alaptat.

Durerile nu se vor limita la zona abdominala, putand fi resimtite si la nivelul umerilor. Gazele intestinale pot aplica o presiune atat de mare asupra diafragmei, incat durerea poate fi simtita si in zona umerilor. In ciuda durerilor, este recomandat sa incepeti sa va miscati usor, pentru reglarea tranzitului intestinal si diminuarea constipatiei. Constipatia poate fi evitata si cu ajutorul supozitoarelor, care pot ajuta la primele scaune pe care le veti avea dupa cezariana.

Chiar daca nu ati trecut printr-o nastere naturala, veti avea sangerari si vi se va face toaleta vaginala zilnica. Sangerarile sunt normale, deoarece uterul trebuie sa se vindece, insa daca sunt prea abundente trebuie sa anuntati medicul. In orice caz, avand in vedere ca veti petrece 3-5 zile sub supraveghere medicala, asistentele sau medicul pot detecta cu usurinta toate complicatiile care ar putea sa apara. Toaletele vaginale sunt facute o data sau de doua ori pe zi pentru curatarea scurgerilor si diminuarea riscului de aparitie a infectiilor.

Imediat dupa interventie se va incepe si administrarea de analgezice, care va vor diminua durerile. Cu cat durerile sunt mai diminuate si sunteti mai relaxate, cu atat lactatia va fi mai stimulata si va veti putea hrani bebelusul exclusiv la san. Mamicile trebuie sa ramana relaxate si atunci cand isi vor vedea incizia dupa operatie. Desi aspectul cicatricii va poate speria, trebuie sa stiti ca in scurt timp se va estompa si va ajunge sa fie putin vizibila.

Recuperare dupa operatia cezariana

Cele mai multe intrebari ale proaspetelor mamici dupa o cezariana sunt legate de disconfortul resimtit dupa operatie, de cum isi pot alapta mai usor bebelusul, dar si altele. Trebuie sa stiti ca in timpul procesului de recuperare dupa nastere, care dureaza intre 6 si 8 saptamani (pentru o recuperare completa), veti simti disconfort si oboseala acuta, insa sunt anumite lucruri pe care le puteti face pentru a diminua aceste inconveniente.

In procesul de recuperare trebuie acordata atentie alimentatiei si efortului fizic si va puteti astepta la schimbari dese ale starii de spirit, dureri de sani, scurgeri vaginale si alte modificari ale organismului, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Trebuie sa va informati temeinic despre toate acestea pentru a sti prin ce veti trece si cum va puteti ajuta corpul sa se recupereze mai usor dupa nasterea cu cezariana.

La aproximativ sase saptamani dupa nastere va trebui sa programati un consult la medic, care va va controla vaginul, cervixul, uterul si zona abdominala pentru a se asigura ca vindecarea decurge cum trebuie. In situatia in care inca aveti dureri de sani puteti cere medicului sa efectueze si un examen mamar. In unele cazuri, examinarea taieturii poate fi facuta mai devreme de sase saptamani, daca situatia o cere.

Pentru detalii despre toate starile prin care veti trece dupa cezariana, dar si pentru sfaturi pentru o recuperare mai rapida sau trucuri care sa va ajute sa gestionati mai bine anumite momente, consultati articolul pe care Ro-Mamma il dedica in intregime recuperarii dupa o nastere prin cezariana.

Surse:

  • http://baby.unica.ro/cezariana-x-lucruri-pe-care-nu-ti-le-spune-nimeni-2213687.html
  • http://www.csid.ro/boli-afectiuni/obstetrica/nasterea-prin-cezariana-cand-si-cum-se-face-riscuri-si-recuperarea-dupa-operatie-16772701/
  • http://bebee.ro/nasterea-naturala-sau-cezariana-pro-si-contra/
  • https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/operatia-cezariana-1
  • http://www.qbebe.ro/nasterea/metode_de_nastere/nasterea_prin_cezariana
  • http://www.desprecopii.com/info-id-345-nm-Refacerea-dupa-o-nastere-prin-cezariana.htm
  • http://www.totuldespremame.ro/sarcina/nasterea/cum-decurge-pas-cu-pas-nastere-cezariana
  • https://www.copilul.ro/nastere/cezariana/8-avantaje-ale-operatiei-de-cezariana-a9994.html

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!