CONCEDIUL PRENATAL SI POSTNATAL

CONCEDIUL PRENATAL SI POSTNATAL

imaginea utilizatorului valentinapopa

BUNA DIMINEATA

Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva informatii cu privire la concediul prenatal si postnatal,caci am doua informatii diferite si anume :ca cele 2 au o durata de 63 zile calendaristice si tre sa le imparti la jum si adoua ca cele 2 dureaza 126 zile tot la fel jum cu jum si sunt platite de angajator. dar nu stiu nici cand le pot lua . am acum 6 luni si as vrea sa stiu ca tre sa informez la servici cand imi iau prenatal si cum voi face cu postnatal.cel de crestere a copilului este cu totul altceva nu-i asa?!
multumesc mult
va pup

Adaugat in:  
imaginea utilizatorului faith

salut. eu stiam ca acest concediu e de 126 de zile.in nici un caz doar 63 . eu am lucrat pana in ultima zi de sarcina.sunt invatatoare. pe 12 a fost festivitatea de premiere la scoala iar pe 16 am nascut.eu am avut concediu doar postnatal.adica am luat cele 126 de zile dupa nastere si mi/a prins f bine pt ca am fost platita mai bine.da...concediu de crestere a copiluli e cu totul altceva. faci dosar...apoi astepti vreo 60 de zile sa vina primii banuti. eu de-abia acum in ianuarie primesc banii si dosarul l/a depus pe 8 noiembrie. imi vor plati retroactiv.

imaginea utilizatorului faith

mentionez ca nu am avut niciodata in trecut concediu medical.

imaginea utilizatorului paulanicolae78

eu la Alex am avut co medical de risc maternal,astfel ca dupa nasterea lui am mai avut cele 63 de zile(din totalul de 126),care sunt optional,poti sa le opresti si sa-ti faci dosarul de CIC,sau sa le folosesti si apoi bagi dosarul de CIC,eu le-am luat caci ieseam mai bn la bani,daca poti merge la sv si iti permite sarcina ,mai amana,poate mai castigi ceva banuti,daca nu,poti sa iei medicale de la dr curant ginecolog sau dr de familie!sanatate Big Hug

imaginea utilizatorului anutza

si eu vreau sa aflu cum e cu concediile pt ca nu vreau sa stau la munca pana in ultimul moment....eu lucrand la farmacie interactionez cu tot felul de oameni si in plus stau foarte mult in picioare, salariul meu este foarte mic comparativ cu alte colege de breasla si chiar nu ma motiveaza nimik sa stau...si vreau sa imi iau si concediul de odihna acum pt ca este groaznic sa iti fie rau dimineata si sa te duci si la serviciu....oribil....prin ce aventuri trec pana ajung la farmacie(fac naveta navodari-corbu) si pana imi vine colega ....... usa este mai mult inchisa si eu in baie....asta este...ce nu suport eu pt bebelusul meu....va pup burtici si mamici

imaginea utilizatorului valentinapopa

multumesc mult. deci in total sunt 126 zile ,dar la prenatal cat pot sa-mi iau?
tre sa vb doar cu medicul gineco sau de familie pt el si sa dau hartiuta la servici. de exemplu daca imi iau acum 40 zile restul pana la 126 zile se reporteaza pt cel postnatal?
mii de multumiri.
eu pe 8 aprilie fac 36 sapt si as fi vrut cam cu o luna inainte sa-mi iau prenatal.
ce metoda de calcul are ca banuti?

imaginea utilizatorului Andreea Grosu

buna ziua viitoare mamici.

am ceva informati despre acest subiect asa ca vi le transmit mia jos.

umai bine _

________________

Legea nr. 19 / 2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 140 din 1 aprilie 2000, privind sistemul public de pensii ai alte drepturi de asigurari sociale, care a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2001, nu foloseste notiunea de concediu de maternitate, ci pe aceea de concediu pentru sarcina si lauzie si se refera la indemnizatia de maternitate.

Potrivit articolului 118 alin. 1 din aceasta lege, asiguratele au dreptul pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatia de maternitate. Prin asigurate se intelege persoanele fizice asigurate in conditiile legii 19 / 2000 si care pot fi cetateni romani, ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania. Asiguratii au obligatia sa plateasca contributiile de asigurari sociale.

Alineatul 2 al articolului 118 precizeaza ca femeile beneficiaza de aceleasi drepturi, 126 de zile calendaristice concediu pentru sarcina si lauzie, daca au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

Potrivit articolul 119 din legea 19 / 2000, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.

Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a sasea de sarcina.

In cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

Conform articolului 120 din legea nr. 19 / 2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respectiva.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Art. 154. _ Femeile gravide, începînd din luna a sasea, si cele care alapteaza, nu vor fi repartizate la munca de noapte.

Art. 155. _ (1) Femeile au dreptul la concediu de maternitate platit, care se compune dintr-un concediu prenatal de 52 de zile si un concediu postnatal de 60 de zile.
(2) Daca nasterea se produce înainte de expirarea concediului prenatal, concediul postnatal se prelungeste cu numarul zilelor de concediu prenatal neefectuat.

Art. 156. _ (1) Unitatile sînt obligate sa acorde femeilor în cursul programului de lucru pauze pentru alimentarea si îngrijirea copilului, de o jumatate de ora, la intervale de cel mult 3 ore. La aceste pauze se adauga si timpul necesar deplasarii dus si întors la locul unde se gaseste copilul. Timpul acordat pentru alaptare, inclusiv deplasarile, nu poate depasi 2 ore zilnic. Pauzele se acorda pîna la împlinirea de catre copil a vîrstei de 9 luni, putîndu-se prelungi pîna la 12 luni în cazul copiilor prematuri, distrofici si celor care necesita masuri deosebite de îngrijire, pe baza recomandarilor medicale.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alimentarea si îngrijirea copilului vor fi înlocuite cu reducerea programului normal de lucru cu 2 ore zilnic.
(3) Pauzele si reducerea programului de lucru acordate în scopul alimentarii si îngrijirii copilului se includ în timpul de munca si nu au consecinte asupra retribuirii sau altor drepturi materiale.

Art. 157. _ Femeile care au copii bolnavi mai mici de 3 ani li se vor acorda, cu avizul medicului, concedii platite pentru îngrijirea acestora, care nu se includ în concediul de odihna.

Art. 158. _ Femeile care au copii în vîrsta de pîna la 6 ani, pe care îi îngrijesc, pot lucra cu 1/2 norma, daca nu beneficiaza de crese sau camine; timpul cît au fost încadrate în aceste conditii se considera, la calculul vechimii în munca, timp lucrat cu o norma întreaga.

LEGEA spune urmatoarele: Indemnizatia pentru cresterea copilului sau ingrijirea copilului bolnav

ART. 121 (1) Asiguratii au dreptul la: a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; Cool concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

(2) Indemnizatiile prevazute la alin. (1) se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

-------------------------- Literele a) si Cool ale alineatului (1) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001.

ART. 122 (1) Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului sau pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (2) sau (3). (2) De aceleasi drepturi beneficiaza si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare sau in plasament familial.

ART. 123 (1) Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere. (2) Indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere, precum si a certificatului de persoana cu handicap, emise in conditiile legii. (3) Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, in conditiile legii, dupa caz.

---------------------- Alineatele (1) si (2) au fost modificate de ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001.

ART. 124 Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. Cool este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul contracteaza boli contagioase, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul de familie.

ART. 125 Cuantumul lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si Cool este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.

**********************

ART. 118 (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. (2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. ART. 119 (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. (2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare. (3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.

--------

da este adevarat trebuie sa lucrezi minimum 6 luni sau sa faci un contract individual de asigurare dar tot pe minimum 6 luni inainte de concediul prenatal sau de nasere. In cazul al doileaq va trebui sa platesti un procent de 30% din suma pt carete asiguri timp de 6 luni minim.

imaginea utilizatorului dianetts

Buna! Am si eu o nelamurire. Sunt insarcinata in 9 saptamani iar din luna ianuarie sunt in somaj. In aceasta situatie, se aplica concediul de prenatal si postnatal? Daca da, cand trebuie sa anunt la Somaj faptul ca sunt insarcinata? Din cate stiu, in momentul in care esti in somaj, esti asigurata. Va multumesc anticipat!

imaginea utilizatorului anda28

andreea grosu legea care ai scris-o mai sus s-a modificat acu 2x ani. eu am nascut in oct 2010. femeia gravida are dreptul la 126 zile concediu medical(prenatal+postnatal) dar minim 42 trebuie sa ai dupa nastere. eu am intrat in prenatal pe 3 sept am nascut pe 21 oct si am avut concediu medical pana in 6 ian 2011. dupa care mi-am bagat dosarul pt indemnizatie crestere copil. eu implineam 42 zile de la nastere pe 1 dec dar am stat toate cele 126 zile pt ma avantaja financiar, pt ca pe concediul medical iei 85%din venitul BRUT pe ultimele 6 luni, iar pe indemnizatia de ingrijire copil 75% din media venitului NET pe ultimele 12 luni.

imaginea utilizatorului anda28

pt dianetts: in situaia ta concediul pre si post natal nu se ia in considerare. in mod normal acest concediu il plateste angajatorul, pe cand la tine nu exista angajator, parerea mea. cel mai sigur suna la somaj si intreaba, iar pt indemnizatia crestere copil, cea pe 2 ani, trebuie sa ai cotizate ultimele 12 luni la impozit pe venit. iti trimit iun pasaj din lege: Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
#M4
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit şoţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
Cool au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
Sleepy au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
Loser se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii;
#M9
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.

cu modificarile din ian 2011, adica poti opta sa stai acasa 1 an cu 75% din venituri maxim 3400 lei, sau 2 ani cu 75% din venituri dar maxim 1200 lei.

imaginea utilizatorului denisa87

Ai dreptate anda28..... Applause .....eu stiu anutza k poti intra in prenatal incepand cu sapt 31 de sarcina, deci poti intra mai devreme de 8 aprilie cu cca o luna.sarcina usoara.pooop

imaginea utilizatorului valentinapopa

Am mai citit din ce informtii ati postat si imi sunt de mare folos ca nu stiam exact cum vine cu zilele de pre si postnatal. acum sunt mai informata . insa nu stiam ca in pre si postnatal iei 85% din venitul brut pe ultimele 6 luni.
stiti cumva ce acte trebuiesc catre angajator la luarea acestor concedii?
concediile se iau de la medicul de familie?
MII DE MULTUMIRI

imaginea utilizatorului ALIS.HOINARU

As avea si eu o intrebare. La intrarea in concediul prenatatl trebuie neaparat sa fi lucrat 6 luni de zile la firma unde sunt angajata? pentru ca eu din ian 2010 pana in iulie 2010 am fost in somaj si apoi m-am angajat in oct 2010. As dori sa intru in concediu in luna martie, termenul nasterii fiind 5.04.2011. Cum mi se va calcula concediul? Multumesc

imaginea utilizatorului musatdaniela

AS DORI SI EU CATEVA INFORMATII PRIVIND CONCEDIUL INAINTE SI DUPA NASTERE,SUNT INSARCINATA IN 22SAPTAMNI SI AM ZIS SA MERG LA SERVICI PANA LA 1 APRILIE AVAND IN VEDERE CA LUCREZ SI IN MEDIU TOXIC CEEA CE NU ESTE BINE PT. COPIL,INTREBAREA MEA ESTE DACA POT INTRA IN CONCEDIU LA ACEA DATA SAU TREBUIE CU EXACT 63 DE ZILE INAINTE DE NASTERE CARE VA AVEA LOC PE 20 IUNIE.MERSI MULT

imaginea utilizatorului andu

Buna ziua, am si eu cateva nelamuriri cu privire la concediul pre si postnatal, desi am sunat la CJAS-BV, mi-au dat un raspuns care m-au bagat mai rau in ceata.
Sunt insarcinata in 20 saptamani, firma la care am lucrat au inchis punctul de lucru dar au fost de acord sa-mi pastreze cartea de munca in conditiile in care platesc "din mana'' contributiile catre stat, asadar figurez ca angajata dar nu primesc salariu.Stiu ca beneficiez de acest concediu de 126 de zile, dar ma intereseaza cine-l plateste, dk in aceasta perioada mai platesc acele contributii catre stat si dk beneficiez si de cei 85% din salariul brut pe perioada celor 126 de zile.(mentionez ca am vechime in munca la aceasta firma de peste 1 an, iar per total vre-o 14ani fara nici un concediu medical).
In speranta ca ma veti lamuri va multumesc anticipat.
Numai bine.

imaginea utilizatorului tamara

BUNA ZIUA AS DORI O INFORMATIE SUNT GRAVIDA IN LUNA A SAPTEA URMEAZA SA NASC IN APRILIE MAI.IN LUNA IULIE IMPLINESC 18 ANI .AS DORI SA STIU DACA AM DREPTUL LA UN AJUTOR PRENATAL .EU TERMINAND 10 CLASE NELUCRAND NICAIERI VA MULTUMESC ASTEPT RASPUNS

imaginea utilizatorului loli

Smile buna am si eu o intrebarecat se mai sta in postnatal de anul acesta/?va rog un raspuns daca se poate

imaginea utilizatorului valentinapopa

DA .ACUM DEPINDE DE CAT PRENATAL AI LUAT.OBLIGATORIU ESTE SA AI MINIM 43 ZILE DE POSTNATAL CA SA BENEFICIEZI DE INDEMNIZATIA DE CRESTERE COPIL, CEA DE 75% .
O ZI PLACUTA

imaginea utilizatorului op_katy

Buna ziua! Am si eu cateva intrebari care sper sa ma puteti ajuta,ca m-am interesat si tot nu gasesc raspunsuri.
Sunt insarcinata in 7 luni jumatate(calculate cu cele 10 zile), de luna asta am intrat in prenatal,pe luna aprilie la fel vreau sa o iau toata iar dupa 1 MAI maxim 11 MAI trebuie sa nasc. Doctora de familie mi-a spus ca pe luna MAI imi da toata luna respectiva, nu poate sa imi dea jumatate si acum nu inteleg:daca le calculez nu imi mai raman 42 de zile de post-natal .... imi raman mai putin...eu una as vrea sa renunt la aceste zile de 42 sau sa iau mai putin de 42 de zile ca nu vreau sa le iau, aceste zile sunt obligatorii sa le iau sau pot renunta la ele? si ca vreau ca sotul sa intre direct in Concediu de crestere a copilului dupa ce nasc .... ce stiti , se poate? Multumesc mult!!

imaginea utilizatorului DDeb

Concediul postnatal are minim 42 de zile (sunt obligatorii pentru ca ele reprezinta cele 6 saptamani, in care se elimina lohiile), cu posibilitatea completarii din cele 126. Ce iti ramane din pre-natal, poti sa iei in post-natal, pentru ca de obicei e mai avantajos ca venit. Eu asa am procedat cu prima sarcina, si asa voi proceda si cu cea de-a doua. Si eu eram tare nelamurita, dar stai linistita, ca nu ii chiar asa mare scofala.
Indemnizatia de cresterea copilului poate sa o ia oricare dintre parinti. Si se va calcula din momentul in care ti-i se termina concediul postnatal.

Stai linistita cu bebele si lasa-l pe tatic sa se ocupe de acte (dupa ce vei naste). Se va lamuri cand va umbla cu certificatele si hartiile dupa el. Nu ii mare lucru.

Sarcina usoara iti doresc!

imaginea utilizatorului annamarria19

trebuie intrebat direct la casa de pensii sau itm . s ar putea sa primesti indemnizatia minima..vezi si al dr de familie sa ai unul care te a luat in evidenta ..altfel nu primesti nik( decat 200 ron alocatia copilului)

imaginea utilizatorului annamarria19

rapuns pt tamara

imaginea utilizatorului xema.iordanescu

date referitoare la acest subiect, poti lua din ORDONANTA DE URGENTA nr. 111 din 8 decembrie 2010
privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 830 din 10 decembrie 2010

si

ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 14 octombrie 2003 (*actualizata*)
privind protectia maternitatii la locurile de munca
(actualizata pana la data de 14 martie 2004)

este cea mai recenta referire la subiectul indemnizatii .
ai ca referinta:
ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitãţi independente, venituri din activitãţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de urmãtoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la un an, precum şi de o indemnizaţie lunarã;
Cool concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunarã.
(2) Indemnizaţia lunarã prevãzutã la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizaţia lunarã prevãzutã la alin. (1) lit. Cool se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.
(4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru creşterea copilului se acordã pânã la împlinirea de cãtre acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentã se acordã în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.

si

ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 14 octombrie 2003 (*actualizata*)
privind protectia maternitatii la locurile de munca
(actualizata pana la data de 14 martie 2004)

CAP. IV
Concediul şi indemnizaţia de maternitate

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina şi lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul ca pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauza se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcina şi lauzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în asa fel încât durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcina, începând cu luna a 6-a de sarcina.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lauzie, indemnizaţia de maternitate se acorda pe toatã durata acestuia.
ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

imaginea utilizatorului deeadar

Buna tuturor
Am citit cu interes comentariile si discutiile publicate. Am insa si eu o intrebare.In baza de calcul pentru indemnizatia de crestere a copilului, intra si tichetele de masa?

Multumesc pentru raspunsuri

imaginea utilizatorului allynna

Pentru deeadar
Nu intra tichetele in calcul.

imaginea utilizatorului biubiuruza

Sad

imaginea utilizatorului deeadar

e... asta este.
Multumesc mult pentru raspunsuri

imaginea utilizatorului Margo

Medicul meu de familie nu accepta varianta mea legala de a-mi lua Concediu prenatal inainte de 7 luni de sarcina pt al doilea copil.(OU 96/2003 actualizata prevede ca postnatalul sa nu fie mai mic de 42 zile)
Doresc o lamurire suplimentara care sa-l convinga ca am dreptate.

imaginea utilizatorului luizica

Buna!Sunt noua pe acest forum si as avea si eu 2 intrebari:
1.Suma aferenta concediului prenatal se calculeaza o singura data si ramane aceeasi pe toate cele 126 de zile sau se recalculeaza in fiecare luna?Adica:daca ies in iulie se calculeaza 85% din media salarilor ian-iunie,iar in august o sa se calculeze 85% din media salarilor feb-iulie?
2.Daca ies pe 25 iunie se ia in calcul media salarilor din decembrie-mai?
Va multumesc!

imaginea utilizatorului oanachis79

Bina ziua.
Sunt viitoare mamica si am si eu 2 intrebari.
lucrez la o firma de 1 an,la inceput am avut contract munca cu 4 ore si din luna mai mi la facut de 8 ore.Eu sunt insarcinata in 16 saptamani,acum sunt in c.odihna .
Vreau sa stiu cate zile de prenatal si cate zile de postnatal se iau si daca c.munca de 4 ore care l-am avut imi dauneaza la imdemnizatie?

imaginea utilizatorului Adelaina

Buna ziua,va rog frumos imi puteti spune si mie daca voi putea beneficia de concediu prenatal in conditiile in care in momentul de fata am doar 7 luni pe contractul de munca,iar momentan 3 luni de sarcina?Multumesc anticipat!

imaginea utilizatorului lydya

Sunt insarcinata in 9 saptamani,momentan nu mai lucrez si as dori sa aflu daca am dreptul la prenatal dupa nastere. Thinking Thinking

imaginea utilizatorului lia_828282

Buna ziua, sunt si eu viitoare mamica, va rog frumos imi puteti spune si mie daca voi putea beneficia de concediu prenatal si postnatal in conditiile in care am doar 6 luni pe contractul de munca din Romania,iar momentan sunt in 8 luni de sarcina?Va multumesc!!

imaginea utilizatorului edyrem1

fetelor mai bine ati deschide subiecte noi ca pe astea vechi nu le prea vede lumea... eu nu stiu sa va raspund, dar ma gandeam ca e mai bine sa deschideti subiecte noi... Thinking

imaginea utilizatorului maria-cristiana

Cind ai incetat , să mai lucrezi , mai exact in cite luni de sarcină erai.?

imaginea utilizatorului lia_828282

momentan mai lucrez, dar pe 21 august voi face 6 luni pe cartea de munca, daca eram in R.Moldova nu era o problema acolo aveam 5 ani de stagiu de munca, o data ce m-am casatorit si am venit in Romania nu am reusit sa am un an de munca. Ce ma fac ?..cui sa ma adresez?

imaginea utilizatorului maria-cristiana

Mergi la DIRECȚIA MUNCII DIN JUDEȚUL TĂU , CU ACTELE PE CARE LE AI ȘI EI ÎȚI SPUN EXACT CARE SUNT TOȚI PAȘII. SIGUR PRIMEȘTI CONCEDIU , DAR TREBUIE CALCULAT, ÎN FUNCȚIE DE CONTRIBUȚIE.

imaginea utilizatorului maria-cristiana

AM VĂZUT ACUM CĂ LOCUIESTI IN BUCUREȘTI, MERGI LA DIRECȚIA MUNCII, ȘI TE VOR LĂMURI EI , APOI CRED CĂ TREBUIE MERS LA PRIMĂRIA SECTORULUI UNDE LOCUIESTI.

imaginea utilizatorului Toni

Daca la daca la care vei naste vei avea contributii de minim 6 luni atunci, da, vei beneficia de concediul platit de 126 de zile. Daca nu vei avea contributie 6 luni atunci nu vei primi bani. Daca ai contributii 12 luni poti beneficia si de indemnizatia de crestere a copilului

imaginea utilizatorului Toni

In mesajul de mai sus voiam sa spun "daca la data"... Smile

imaginea utilizatorului Toni

Daca nasti dupa 21 august, dupa ce nasti, te duci la doctorul de familie care iti va elibera un concediu medical pe care il vei lasa la angajator. Faci chestia asta timp de 4 luni. Angajatorul are obligatia sa iti plateasca parca 85% din suma salariilor pe ultimele 6 luni. Nu sunt sigura de procent, daca e 85 sau 75%... Parca 85, totusi

imaginea utilizatorului cristina d

Sunt mamica unui bebe de 9 luni jumate si ma alaturi voua in speranta ca voi avea de invatat multe lucruri utile de la mamicile mai experimentate.

imaginea utilizatorului lia_828282

VA MULTUMESC DIN SUFLET, EU VOI NASTE IN SEPTEMBRIE , DOAR CA NU MA POT DUCE LA SERVICI CHIAR PINA IN LUNA A 9 ...ORICUM NU PREA STIU CARE SUNT LEGILE DE PE AICI DE AIA IMI ESTE CAM COMPLICAT, INSE MERSI INCA O DATA PENTRU SFATURI

imaginea utilizatorului alexandra149

multumesc mult pentru informatii. ma aflu intr-o situatie similara (ar tb sa nasc pe 25 oct) si mi-a fost de mare folos comentariul tau.
traiam cu impresia ca incepand cu ziua 42, este obligatoriu sa aplic pentru indemnizatia de ingrijire copil.
avand in vedere aspectul financiar, am sa procedez la fel ca tine.
multumesc. numai bine !

imaginea utilizatorului alexandra149

pt anda28...ca nu am mentionat

imaginea utilizatorului cristina-elena

AM SI EU O INTRBARE EU AM UN BAIETEL DE 1 AN SI 3 LUNI SI BENEFICIEZ DE INDEMNIZATIE PANA LA DOI ANI. IAR ACUM SUNT DIN NOU INSARCINATA .VOI BENEFICIA SI PTR AL DOILEA DE INDEMNIZATIE PANA LA 2 ANI.

imaginea utilizatorului dulce

buna ziua dragi mamaici si imi pare bine sa va cunosc ptr ca noi suntem noi aici. As vrea sa stiu si eu cum este cu greutatea bebelusilor .eu am o ferita de 1 an si 3 luni pe 18 si are aproape 14 k si unele persoane o vad cam grasuta .voi ce credeti.multumesc anticipat.

imaginea utilizatorului anghelescu diana

daca nu mai ai serviciunu mai ai nici un drept la concediu prenatal,asat stiu eu,dar trebuie sa te mai interesezi Nail Biting

imaginea utilizatorului terciu ionela

2 ani beneficiezi de concediu prenatal garantat..am pe cineva care a ft in situatia ta..avea primul bebe 1 an si 10 luni cand a nascut..sarcina usoara

imaginea utilizatorului terciu ionela

si eu am un baietel de15 lunite,face pe 15,si are 11.700 si mi s a spus ca e grasunel...si pana la 2 ani tb sa ajunga la maxim 13.500..pediatrul copilului ce spune?

imaginea utilizatorului Denisuk

Buna ziua burtici Smile

Am o mica intrebare.. poate a fost scris de multe ori lucrul asta dar nu inteleg ceva

In momentul de fata sunt insarcinata in 27 saptamani.
As dori sa stiu daca ma incadrez pentru a putea beneficia de indemnizatia de 1 an.

Am lucrat de pe 15 dec2010 pana 10 mai 2011 intr'un loc ( cu doar 214lei pe cartea de munca) dupa care de la 27 mai 2011 m'am reangajat in alta parte unde lucrez si in momentul de fata.(806lei pe cartea de munca).
Pauza de stat acasa fara loc de munca a fost de 17 zile... ma pot incadra in cele 12luni de cotizatie la stat tinand cont de faptl ca nasc in perioada 12-17 decembrie? Si stie cineva cum se va calcula indemnizatia? Am inte;es ca minimul este 600lei pe luna...

Astept raspunsurile dumneavoastra.
Multumesc anticipat Kiss:*:*

imaginea utilizatorului allynna

mergi la CAS si plateste-ti contributia pentru zilele in care nu ai lucrat. Teoretic nu te incadrezi pt ca nu ai un an neintrerupt, dar mai bine intrebi la Directia Comunitara din orasul tau si ei te vor sfatui.

imaginea utilizatorului crisvalcu

daca am doar trei luni de sarcina imi pot lua concediu medical?
multumesc!

imaginea utilizatorului alinaandrada81

daca ai o sarcina care implica un eventual risc maternal da itri poti lua

imaginea utilizatorului andreeahm

Buna ziua tuturor.
As dori sa stiu cum se calculeaza concediul prenatal si postnatal, mentionaz ca am fost in concediu medical 90 zile (platit cu 75%) si mai am 12 zile concediu de odihna.
Ma ajuta cineva?
Va multumesc anticipat

imaginea utilizatorului andreea.gabur

Buna,dragi mamici Smile
Incep prin a va multumi pt informatiile atat de utile pe care le puneti la dispozitia persoanelor interesate. Pana sa-mi fac cont aici, aveam vreo 4-5nelamuriri. Dupa ce am citit cele postate aici, am mai ramas doar cu o intrebare, sper sa-i gasesc raspunsul, ajutata de voi.
Va spun intreaga poveste,astfel incat sa intelegeti cat mai bine Smile
Asadar, sotul meu lucreaza, in momentul de fata la Directia de Statistica. S-a angajat in martie 2011 pe un post disponibil pana in octombrie 2012.
Eu sunt insarcinata in 27saptamani. Si as vrea sa fac astfel incat sa optez pt concediu crestere copil pt o perioada de 2ani si de la sfarsitul lui septembrie, sa "transfer" concediul la sotul meu.
Nelamurirea vine din faptul ca...Eu voi naste la sfarsitul lui martie. Probabil voi intra in concediu medical la 1martie, cu cca o luna inainte. Eu am dreptul la 21zile de CO + cele 126zile de comcediu cu 85% din brut. Asta inseamna ca imi voi depune dosarul pt crestere copil undeva in jurul datei de 25iulie. E un anumit termen de la terminarea concediului de lauzie si pana la depunerea dosarului pt crestere copil?
Am auzit cum ca dureaza cca 3luni pana sa primesc banutii.insa pe mine ma intereseaza daca in astea 3luni, cat se intarzie cu plata, eu practic figurez in concediu crestere copil, nu? Nu ma intereseaza plata, ci daca in astea 3luni, eu pot face acest transfer catre sotul meu, astfel incat sa continue el concediu crestere copil? Vreau ca el sa aiba transferul pana sa i se incheie contractul de munca la actualul loc de munca. Se poate asa ceva?
Sper ca m-am facut inteleasa cat de cat Smile
Va multumesc anticipat !
O seara frumoasa!
Un an nou minunat, plin de armonie!

imaginea utilizatorului Nikole

Concediul de maternitate luat de o angajata este de 3 luni calendaristice,respectiv 90 de zile,calendaristice,incepand cu data nasterii copilului,fiindca asa a optat.Inainte nu a beneficiat de concediu.Angajatorul este de buna credinta si a platit mamica din fondul de salarii si nu a chemat-o la job,insa nu a declarat ca are o angajata in astfel de concediu pentru simplu motiv ca nu s-a mai confruntat cu o situatie similara si este patron de putin timp.Unde, cand si cum se poate remedia situatia?Mentionez ca acest concediu este obligatoriu ,din cele 126 de zile prevazute legal,iar datele sale, trebuie trecute in dosarul de solicitare cic. Multumesc tuturor celor care ma pot lumina!

imaginea utilizatorului biancacrisan27

Sunt in concediu pre si post natal incepand cu data de 21 decembrie 2011 si inca nu am primit nici un ban. Cand am fost cu primul copil in concediu in fiecare data de 15 luam banii pentru luna trecuta. Eu stiam ca angajatorul plateste concediul inainte, iar banii si-i recupereaza de la CAS. Acum mi-au spus ca pana nu le vireaza CAS-ul banii ei nu-mi platesc nimic. Nu stiti de zice legea in acest sens?

imaginea utilizatorului zaharie alina

am si eu o intrebare ...am ramas insarcinata akum o luna....in acest moment lucrez la o firma ...dar inca nu am un an implinit de munca.....cand pot ramane acasa ,,,pentru ca ceea ce fac eu la munca presupune un efort oare cum mare pentru o graviduta...mai multe persoane mi-au spus ca numai de la 7 luni pot ramane acasa....iar altele ca de la 6 saptamani ,.....deci care ar fi adevaru si cum as putea ramanae mai repede acasa....pt ca sa fiu sincera mi-e frica ...tinand cont ca e cam greu la munca....astept un raspuns...vamultumesc mult Kiss Kiss Kiss Kiss Batting Eyelashes Batting Eyelashes

imaginea utilizatorului catandry

Poti vorbi cu patronul sa iti platesti singurica cartea de munca o luna sau doua si intre timp poti incepe demersurile pentru concediu de risc pana la sapte luni. Concediul de risc se acorda 120 de zile parca.Apoi prenatal, concediu de lauzie si post natal.Asa a fost la mine. Sper ca intre timp nu au schimbat iar legile.

imaginea utilizatorului angelwings

la 6 saptamani nu iti da nimeni concediu decat daca ai sarcina cu risc .

imaginea utilizatorului adriana19

Doar daca iti da medicul de familie concediu medical. Dar din cate stiu nu poate sa iti dea mai mult de 10 zile dar nu stiu sigur

imaginea utilizatorului neagu.alina

Am si eu o intrebare,daca ma poate lamuri cineva.Lucrez la o firma din data de 19 august 2011,deci luna aceasta pe 19 fac 7 luni vechime si am 4-5 saptamani de sarcina,as dori sa stiu cate luni vechime trebuie sa am ca sa beneficiez de indemnizatia aceea?

imaginea utilizatorului catandry

Parca 6 luni, Alina, dar cel mai bine incepi sa te interesezi.

imaginea utilizatorului teodora s

Am intrat in cele 126 de zile pe 15 dec 2011. Am nascut pe 20 ian 2012. Cand se calculeaza cele 6 luni de salar brut anterioare acordarii concediului medical se refera la cele lucrate, adica iulie-dec 2012? Iar zilele lcrate toe pentru aceeasi perioada? De ce pentru ianuarie am primit mai putini bani decat pentru decembrie si pentru februarie mai putin decat pentru ianuarie? Sa inteleg ca pentru martie si aprilie vor fi si mai putini? Nu e aceeasi perioada folosita: iulie-dec? Sau pentru calculul lunii februarie se considera perioada august 2011- ianuarie 2012 si zilele lucrate in aceeasi perioada? Multumesc anticipat pentru raspuns.

imaginea utilizatorului Alina Grama

Buna Faith,
In replica ta am vazut ca tu ai avut concediu doar postnatal.
La fel am avut si eu. si vroiam sa te intreb poate poti tu sa ma lamuresti in urmatoarea problema.
Eu in Aprilie trebuie sa depun dosarul pentru indemnizatia de crestere copil si am o problema.
Cum spuneam nici eu nu am avut concediu prenatal, numai ca la mine mai e o problema: eu urma sa intru in concediu prenatal in data de 1 Decembrie 2011 si sa nasc in jurul datei de 14 Decembrie, numai ca micuta mea s-a hotarat sa vina pe lume in data de 30 Noiembrie.
Concediul postnatal mi-a fost acordat cu data de 1 Decembrie.
Tu cum ai avut datele trecute in dosar pt indemnizatie, ca practic eu raman cu data de 30 Noiembrie in aer. Nici nu pot sa oblig angajatorul sa imi treaca in adeverinta concediul cu data de 30, cand el a fost acordat de medicul de fam cu data de 1 Dec.
Sunt in dilema, pt ca nu as vrea sa mi se respinga dosarul.
Ce trec ca data de incepere concediu: 1 Dec sau 30 Noi.
Multumesc mult. Smile

imaginea utilizatorului Alina Grama

Scuze, mesajul de mai sus este pentru tine Teodora. Am gresit numele.

imaginea utilizatorului Ralu88

nu a raspuns nimeni concret daca trebuie sa ai 1 an continuitate in munca pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.as avea nevoie sa stiu pentru ca sunt in 9 sapt si fac 10 luni,pe data de 15 aprilie,de cand sunt angajata la actualul loc de munca.mamicile care stiu sa ne raspunda si noua,celor care acum invatam
multumesc anticipat!

imaginea utilizatorului stefy

Buna.

Am si eu o intrebare cate zile de la nstere sunt valabile sa bagi actele pentru postnatal

mersi

imaginea utilizatorului zarnaalina

Buna.Am un baiat de 1an si 8 luni si sunt insarcinata in 3 luni.In 28 august cel mic implineste 2 ani,si eu 6 luni de sarcina.Pot sa-mi iau concediu medical,daca in prezent sunt in crestere copil,sau trebuie sa incep serviciul?

imaginea utilizatorului carmen80

Buna, mamicilor! Lucrez in invatamant si de curand am dat nastere unui baietel. Am intrat in concediu incepand cu data de 01.02.2012, iar la 01.06.2012 doresc sa revin la serviciu. Asta pentru a beneficia de acel ajutor financiar pentru plata bonei (500 RON). Pentru ca anul scolar se incheie pe 26 iunie, ar trebui sa intru in concediu de odihna. Am dreptul la tot atatea zile de concediu de odihna precum au colegii mei sau se calculeaza altfel?

imaginea utilizatorului carmen adriana

BUNA. SUNT INSACINATA IN 25 SAPT . VREAU SA STIU SI EU CUM SE PROCEDEAZA MAI DEPARTE. URAMEAZA SA MI IAU PRENATAL DIN SAPT 30 SAU 31. DUPA CE NASC CUM SE PROCEDEAZA MAERG IN CONTINUARE CU CELE 43 DE ZILE OBLIGATORII SI APOI DEPUN ACTEPE PT INDEMNIZATIA DE CC SAU DUPA NASTERE IMEDIAT SE DEPUNE DOSARUL? CEI 2 ANI DE STAT ACASA CU BEBE SE CALCULEAZA DE CAND SA NASCUT BEBE SAU DE DUPA CELA 43 ZILE. VA MULTUMESC

imaginea utilizatorului Laura0101

Din câte știu eu concediul de creștere si îngrijire este pana la doi ani...adică pana in ziua cand bebelul împlinește doi anisori...pt a beneficia de indemnizatia de cic trebuie sa ai luate cel puțin 42 de zile de concediu de lauzie...adică, din totalul celor 126 de zile de concediu de sarcina si lauzie, sa lași cam 50 de zile de concediu pentru perioada de dupa naștere, mai ales dacă nași natural...pe mine medicul m-a sfătuit sa iau 63 de zile înainte si 63 imi ramaneau dupa data probabila a nașterii....concediul de lauzie il iei in continuare de la med de familie si sa ai grija sa calculezi, împreuna cu el, sa fie minim 42 de zile....sa faci copii xerox dupa fiecare concediu de sarcina si lauzie pt ca o sa-ți trebuiasca la întocmirea dosarului pt indemnizatie...nu poți depune imediat dosarul dupa naștere pt ca nu ai copiile xerox dupa concediul pt cele 42 de zile de lauzie, deci trebuie sa astepti pana intri in posesia certificatului cu ultima transa de zile care sa completeze nr de zile minim necesar...nu știu cum e la tine, dar la mine e groaznic, pt ca, deși eu am depus dosarul la sf lui februarie, nici acum nu am primit indemnizatia...am primit prin posta confirmarea de acordare a ei, dar atât.... astept sa iau, poate, luna aceasta...sunt 4 luni de cand tot astept sa iau banii asta nenorociti, care si așa sunt atât de putini...offffff...sarcina ușoară in continuare si pupici...sper sa fi înțeles ceva din ceea ce am scris...

imaginea utilizatorului silvia_bulancea

buna.sunt insarcinata in 8 sapt si as vrea sa imi iau concediu prenatal din aprilie sau mai(adica cele 126 zile).aveti idee daca pot?

imaginea utilizatorului silvia_bulancea

si unde si la cine trebuie sa ma duc pt a lua acest concediu,stiti ce acte trebuie /

imaginea utilizatorului Yannis

Tu ai dreptul la 126 de zile de concediu ....63 de zile prenatal si 63 de zile concediu de sarcina si lauzie ,concediul prenatal se da de catre medicul de familie si se da in functie de dpn(data probabila a nasterii) adica cu 63 de zile inainte de dpn intri in prenatal (poti intra mai devreme daca sarcina este cu risc si nu mai poti lucra ...dar atentie ca dupa nastere trebuie sa iti ramana cel putin 42 de zile de concediu

imaginea utilizatorului silvia_bulancea

buna pai daca nasc pe la sf lui sept din aprilie vreau sAmi iau medical .sincer nu stiu cum se procedeaza,pt ca nu inteleg cine trebuie sami dea mie acele 126 de zile,sapt viitoare ma duc din nou la control si o sa vb sa ma sfatuiasca cum sa fac.mersi oricum

imaginea utilizatorului salcristina

Nu ai voie sa iei decat cu 2 luni inainte prenatal. Tre sa vorbesti cu medicul de familie. Numai daca reusesti concediu medical, care se da f greu. Doar daca e sarcina cu risc. Ce ramane din concediu intra in postnatal si apoi, daca vrei intri in concediu de ingrijire copil.

imaginea utilizatorului catandry

Poti incerca un concediu de risc pana intri in prenatal. Asta se ia de la medicul firmei, al angajatorului si cu recomandarea unui ginecolog care trebuie sa scrie acolo ca ai risc.se face un dosaroi destul de gros, nu mai tin minte exact ce acte trebuie, mai ales ca au cam alrgat alti pt. mine Tongue dar se poate.

imaginea utilizatorului Yannis

cum am spus mai sus ...CONCEDIUL TI-L DA MEDICUL DE FAMILIE !!!CU EL TREBUIE SA VORBESTI NU CU MEDICUL GINECOLOG ,ACESTA DIN URMA ITI POATE DA O SCRISOARE MEDICALA PENTRU MEDICUL DE FAMILIE PRIN CARE RECOMANDA CONCEDIU MEDICAL DIN MOTIVUL X .....
CONCEDIUL MEDICAL NU COINCIDE CU PRENATALUL.....IN PRENATAL SE INTRA CU 63 DE ZILE INAINTE DE DATA PROBABILA A NASTERII ...CELELALTE 63 SE IAU DUPA CE NASTI
DECI NU AI 126 DE ZILE INAINTE DE NASTERE ..ELE SE IMPART!!!!!!!!!

imaginea utilizatorului Yannis

este foarte greu ca o gravida sa isi ia concediu de risc maternal...depinde foarte mult de locul de munca ...unii acorda altii nu ...angajatorul trebuie sa ii asigure anumite conditii de munca si daca le poate indeplini nu se acorda acel concediu...asa ca daca are o sarcina cu risc poate merge din concediu medical in concediu medical...eu mi-am luat concediu medical din februarie si am nascut in septembrie ,am intrat la comisie dar nu am avut probleme pentru ca starea de sanatate nu mi-a permis sa lucrez...aveam biletele de externare din spital,scrisori medicale ....de la 8 saptamani de sarcina nu am mai lucrat

imaginea utilizatorului Laura0101

Dacă iei toate cele 126 de zile inainte de a naște nu vei mai beneficia de indemnizatie...obligatoriu tbuie sa-ți rămână minim 42 de zile din cele 126 dupa ce naști dacă vrei sa primești indemnizatia....pt a sta mai devreme acasa trebuie sa ai o sarcina cu probleme, ceea ce nu-ți doresc...adică sa ai internari si concediu medical post-internare, dar pt probleme reale...căci pt o perioada așa de lunga sigur se ajunge la comisie medicală...si acolo nu-i tocmeala...ar mai fi o soluție: sa iei cm de la medicul de familie, dar nici acesta nu-ți poate acorda mai mult de 14 zile într-o luna...deci...