Bebelusul la 6 luni

Dezvoltarea somatica

In luna a sasea bebelusul creste cu 500 grame in greutate si cu 1 cm in inaltime ajungand la o greutate medie de 8000 grame. Unii pot ajunge si la 9000 grame, altii dimpotriva, mai ales cei care au luat startul cu greutate mai mica la nastere, pot avea sub greutatea medie. Unii bebelusi pot lua mai mult, altii mai putin in greutate, important este sa aiba curba greutatii ascendenta.

Curbele de crestere ale bebelusilor. Aici poti afla greutatea si inaltimea bebelusului tau in functie de varsta si sexul lui, pornind de la greutatea si inaltimea pe care le-a avut la nastere.

Atentie! Ritmul de crestere in greutate si inaltime depinde in mare masura de factorii ereditari si constitutionali. Bebelusii cu parinti minioni vor avea un ritm de crestere mai lent in timp ce cei cu parinti inalti vor avea un ritm de crestere mai accelerat. Un alt factor care determina ritmul de crestere il constituie alimentatia, de aceasta depinzand in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale bebelusului. Cresterea in greutate este influentata si de temperamentul sau. Un bebelus vioi si tot timpul in miscare creste in greutate mai putin decat cel care este mai linistit si mai putin activ.

Dezvoltarea psihomotorie

In luna a sasea bebelusul este foarte activ si jucaus, se plictiseste repede, are nevoie mereu de noi stimuli.

Poate sa stea in fundulet pentru scurt timp neajutat de tine si ii place sa stea in scaunelul lui. La aceasta varsta bebelusul incepe sa-si doreasca sa se ridice. Tu il poti ajuta intinzandu-i unul sau doua degete de care el sa se apuce. Ii dai in felul acesta impresia ca il ajuti iar el se ridica prin efortul lui .

Unii bebelusi incep sa se tarasca pe burtica sau pe fundulet iar altii incep sa mearga de-a busilea sprijinindu-se in maini si genunchi. Miscarile sunt mai libere putandu-se indrepta in toate directiile.

Tine cu mai multa usurinta un obiect intre maini si il poate muta dintr-o mana in alta. Prinde obiectele cu trei degete si le duce la gura dar ii mai place sa le arunce si pe podea.

Se joaca cu obiecte “zornaitoare”, ceea ce-i face mare placere. Este foarte vioi si ii place sa se joace. Cumpara-i jucarii cat mai variate pentru ca se plictiseste repede de ele. Ai grija sa le cureti inainte de a i le da sa se joace pentru ca sigur vor ajunge in gura lui. “Vorbeste” cu jucariile in mod spontan. Se bucura sa arunce obiecte pe jos si asteapta sa i le aduci inapoi ca sa le arunce din nou.

Ii este teama de persoanele straine si isi recunoaste mama printre acele persoane.

Stie de pe acum sa-si arate vointa, deseori ridica mainile spre tine aratand ca vrea in brate si plange pana cand il vei lua. La fel, daca-i iei jucaria din mana, plange tare pentru a-ti arata ca l-ai suparat.

La aceasta varsta curiozitatea bebelusului este foarte mare, de aceea el vrea sa prinda si sa atinga totul. Din tonul vocii tale intelege interdictia si te asculta.

Ii place mult sa –l scoti afara la plimbare.

Doarme mai putin ca pana acum, ramane mai mult timp treaz si ii place ca mereu sa fie cineva langa el.

Incearca sa bea din cescuta si poate manca singur un biscuit ( fara gluten, potrivit varstei).

La 6 luni bebelusul simte starea pe care o ai tu. Daca esti vesela , el va fi bucuros si va rade. In schimb, daca esti suparata sau nervoasa, el incepe sa planga fara motiv si devine agitat.

Alimentatia

La 6 luni se recomanda inceperea diversificarii alimentatiei. Noile alimente se introduc in alimentatia bebelusului treptat, tatonand toleranta lui digestiva. Se incepe cu cantitati mici care se maresc progresiv zilnic sau la doua zile pentru ca in continuare sa se renunte treptat la o masa de lapte. Dupa fiecare aliment nou se asteapta 3-4 zile pentru a observa reactia bebelusului la acesta. Daca apar simptome ca diaree, indispozitie sau eruptii pe piele, inseamna ca bebelusul nu accepta deocamdata noul aliment. Daca l-a tolerat bine, se incearca un alt aliment.

Diversificarea se face diferit in functie de starea de nutritie a bebelusului. Daca e mai grasut, ii vei introduce mai intai legumele (supa apoi piure de legume) si fructele ( suc apoi piure de fructe) ; daca este mai slabut, trebuie sa incepi cu fainoasele (cereale fara gluten, adica din orez sau porumb ), urmand apoi sa-i adaugi fructe si legume.

Atentie! Primul an de viata este foarte important deoarece copilul achizitioneaza o gama larga de abilitati in anumite perioade de varsta. Daca bebelusul tau este putin mai incet in deprinderea acestor abilitati, nu inseamna ca este ceva in neregula cu el. Incepe sa te ingrijorezi doar daca “intarzierea” este mare si cere atunci sfatul unui medic pediatru.

Trebuie sa stii ca in dezvoltarea copilului un rol important il are familia, modul in care aceasta stie sa se ocupe de copil. Familia are datoria sa-l stimuleze cu drag si rabdare.