Bebelusul la 4 luni

Dezvoltarea somatica

In luna a patra bebelusul creste, ca si in cele 3 luni anterioare, tot cu 750 grame iar in lungime creste cu 2 centimetri. In general, la patru luni, bebelusul isi dubleaza greutatea pe care a avut-o la nastere.

Curbele de crestere ale bebelusilor. Aici poti afla greutatea si inaltimea bebelusului tau in functie de varsta si sexul lui, pornind de la greutatea si inaltimea pe care le-a avut la nastere.

Atentie! Ritmul de crestere in greutate si inaltime depinde in mare masura de factorii ereditari si constitutionali. Bebelusii cu parinti minioni vor avea un ritm de crestere mai lent in timp ce cei cu parinti inalti vor avea un ritm de crestere mai accelerat. Un alt factor care determina ritmul de crestere il constituie alimentatia, de aceasta depinzand in ce masura vor fi valorificate trasaturile genetice ale bebelusului. Cresterea in greutate este influentata si de temperamentul sau. Un bebelus vioi si tot timpul in miscare creste in greutate mai putin decat cel care este mai linistit si mai putin activ.

Dezvoltarea psihomotorie

Pana in luna a patra, bebelusul a facut progrese destule si va continua sa progreseze si in lunile urmatoare.

In luna a patra isi tine capul fara efort atunci cand este tinut in brate. Culcat pe spate isi ridica capul si toracele pentru a urmari ce se intampla in jurul lui. Din pozitia culcat pe burta incepe sa-si ridice capul si toracele sprijinindu-se pe coate.

Un alt progres al bebelusului in aceasta luna este ca se rostogoleste de pe burta pe spate si invers. Daca il sustii, poate sta in fundulet pentru scurt timp.

Miscarile mainilor sunt tot mai sigure. Bebelusul poate prinde jucariile cu ambele maini, le trece dintr-o mana in alta, stie sa le duca la gura.

Este vesel, zambeste persoanelor cunoscute, gangureste, scoate zgomote stridente cand se bucura, chiar rade in hohote.

Urmareste cu privirea tot ce misca, in toate directiile. Acum miscarile globilor oculari sunt coordonate, dar vei vedea ca se mai uita inca uneori “crucis”. Din luna a patra bebelusii incep sa dobandeasca vederea tridimensionala, necesara pentru a se putea misca si pentru a merge.

Somnul de noapte este mai adanc si fara intrerupere. Perioadele de veghe sunt mai lungi si mai active. Mai sunt insa bebelusi care se scoala in timpul noptii pentru a manca.

In cea mai mare parte a timpului se joaca cu mainile, trece diverse obiecte si jucariile dintr-o mana in alta. Ii plac jucariile “zornaitoare” si viu colorate. Este bucuros cand te joci cu el si protesteaza cand vrei sa-i iei jucariile. Ofera-i jucarii pentru a-l ajuta sa-si dezvolte vazul si interesul pentru mediul inconjurator. Atunci cand “iti vorbeste”, raspunde-i folosind intonatii diferite si o mimica variata. Poti sa-i canti in timp ce va jucati si va fi incantat. Poti incepe sa-i citesti povesti pentru copii al caror continut nu-l intelege dar se bucura de paginile frumos colorate ale cartii.

Alimentatia

Alimentatia recomandata in a patra luna de viata este cea naturala (lapte de mama) “la cerere”. Daca bebelusul, din diverse cauze, este alimentat artificial, cu formula de lapte, citeste recomandarile de pe cutia de lapte pentru ca sunt formule la care dupa luna a patra trebuie sa treci la formula de tip 2. Diversificarea alimentatiei se face optim la 6 luni atat la bebelusii alimentati natural cat si la cei alimentati artificial. In anumite conditii, la recomandarea medicului pediatru, se poate incepe diversificarea la bebelusii alimentati cu lapte praf mai devreme, la patru luni jumatate – cinci luni. Insa trebuie sa stii ca diversificarea precoce poate determina bebelusului tulburari prin suprasolicitarea functiilor digestive nepregatite pentru alimentele nou introduse precum si reactii alergice.

Atentie! Primul an de viata este foarte important deoarece copilul achizitioneaza o gama larga de abilitati in anumite perioade de varsta. Daca bebelusul tau este putin mai incet in deprinderea acestor abilitati, nu inseamna ca este ceva in neregula cu el. Incepe sa te ingrijorezi doar daca “intarzierea” este mare si cere atunci sfatul unui medic pediatru.

Trebuie sa stii ca in dezvoltarea copilului un rol important il are familia, modul in care aceasta stie sa se ocupe de copil. Familia are datoria sa-l stimuleze cu drag si rabdare.