Tehnica alaptarii

Inainte de a alapta trebuie sa te speli pe maini si pe sani cu apa si sapun iar mameloanele (sfarcurile) si areolele mamare (partile pigmentate din jurul mamaloanelor) numai cu apa. Apoi gaseste-ti o pozitie comoda pentru alaptat. Poti alapta in pozitie sezand sau culcata pe o parte. In prima situatie, bebelusul sta la san in pozitie semiverticala, in a doua sta culcat pe bratul tau, sugand din sanul de aceeasi parte. Pozitionarea la san a bebelusului are mare importanta. El trebuie sa apuce mamelonul si o mare parte din areola mamara. Atinge gura bebelusului cu mamelonul. Penseaza sanul cu doua degete la nivelul areolei mamare avand grija ca nasul sa-i ramana neacoperit.

Alaptarea se face la cerere, bebelusul trebuie sa manance de cate ori vrea si cat vrea. E bine sa-l lasi sa termine de supt la unul din sani si, daca mai vrea, sa il pui si la celalalt, iar la masa urmatoare sa inceapa sa suga din sanul cu care a terminat masa precedenta. E bine sa procedezi asa deoarece numai sanii complet goliti sunt stimulati sa produca lapte. Alaptatul nu trebuie prelungit prea mult timp deoarece bebelusul suge in primele 5 minute cam 2/3 din cantitatea de lapte de la o masa. Nu este indicat sa-l alaptezi mai mult de 20-30 minute.

Bebelusul nu are nevoie de apa sau ceai, necesarul de lichide fiindu-i asigurat de laptele tau. In prima parte a suptului, laptele este mai apos pentru a-i satisface senzatia de sete dupa care urmeaza laptele mai consistent care ii potoleste foamea.

Dupa supt, trebuie sa tii bebelusul in pozitie verticala timp de 10-15 minute pentru a scoate aerul. Culca-l apoi pe partea stanga pentru a elimina aerul inghitit in timpul suptului daca nu l-a scos cat timp l-ai tinut in pozitie verticala. Dupa jumatate de ora culca-l pe partea dreapta pentru a favoriza evacuarea gastrica.

In cazul in care bebelusul suge mai putin la unele mese nu trebuie sa-ti faci griji in privinta cantitatii de lapte pe care o ai. E normal ca la unele mese bebelusul sa suga mai mult, la altele mai putin. Continua sa-l alaptezi. Iti poti da seama ca ai lapte suficient daca bebelusul creste in greutate, este vioi, este multumit si linistit dupa supt si urineaza de cel putin sase ori in 24 ore fara aport suplimentar de lichide.